Šaran je jedna od najpopularnijih vrsta riba danas, ali nije uvek bilo tako. Ova riba se nekada smatrala nepodobnom. Kada bi je ulovili, mnogi ribari su je bacali, a drugi su je koristili kao mamac.

Da biste očistili šarana za jelo sve što vam je potrebno jeste malo vremena i oštar nož.

Šarana stavite na ravnu površinu sa glavom okrenutom ka vama i pronađite škrge. Gurnite nož u džep, napipan iza škrga i pokrenite ga u smeru kroz kičmu. Zaustavite se kada osetite da dodirujete kosti. Nastavite tako što pustite nož po celoj dužini šarana do repa.

Podignite kožu koju ste upravo prorezali i stavite nož u šarana. Probija se po dužini ribe dok se ne stigne do stomaka. Tako se dobija veliki komad filea. Isecite ga i odvojte ga sa strane.

Pritisnite donji deo repa rukom, pazeći da je stavite na mesto gde se nalazi samo koža, a ne meso. Stavite nož ispod kože, tako što ga gurate između nje i mesa. Polako pomerajte nož ka vrhu šarana kako biste odvojili file.

Identifikujte tamno crvenu boju u sredini ribljeg filea. Ovo je mišić koji za većinu ljudi ima neprivlačan ukus. On treba da se ukloni. Ovo se radi tako što se sa jedne strane seče po dužini, kao i odozdo. Isto se ponavlja i sa druge strane nakon čega se mišić vadi.

Sledi uklanjanje i ostalog filea - sa donjeg dela ribe. To je teže, s obzirom na to da su kosti ribe male i njihovo vađenje je relativno teško. Ovo se radi tako što pažljivo stavite nož između kože i mesa i polako pokrećete duž ribe.

Dobijeni komadi filea se dobro operu i spremni su za termičku obradu. Osim u obliku filea, šaran može da se konzumira i ceo. Za taj cilj se očisti iznutra, tako što je razrez ponovo kroz leđa. Procedura je drugačija od navedenog čišćenja, s obzirom na to da postoji težnja da se sačuva njegov celokupni izgled, kao i nadev stavljen u njega.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: bonapeti.rs