Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulinarski trikovi

Kako pravilno da očistite mašinu za sudove i rešite se neugodnih mirisa

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Kako pravilno da očistite mašinu za sudove i rešite se neugodnih mirisa

Izvor: Foto: Shutterstock

Mašina za sudove nam zaista štedi vreme, a ako je pravilno ne održavate, lako može da se desi da jedan dan iz nje osetite neugodan ustajali miris.

Mašina za sudove zapravo se opere svaki put kada čisti prljavo suđe, pa će i gornja i donja rešetka uvek biti čista, što se ne može reći za filter koji sprečava prolazak ostataka hrane. Ponekad hrana ostane u mašini nakon pranja, pa se s vremenom stvara talog masnoće koji na kraju ometa protok vode i kvalitetno pranje posuđa. Imajte na umu to da je toplo i vlažno okruženje u mašini idealno za rast gljivica, a neke od njih mogu biti štetne za zdravlje čoveka. Uz sve to, moguće je da se stvori ustajali miris, pa je to alarm da mašini treba malo bolje čišćenje.

Posebno očistite filter i gume na otvoru

Najbrži, ali ne i najpovoljniji način da očistite mašinu jeste kupovno sredstvo koje ćete ubaciti i uključiti jedan od programa dok je prazna. Svakako izvadite filter i operite ga u deterdžentu i toploj vodi kako biste uklonili svu nečistoću. Ima li puno ostataka i masnoće, malo ga namočite, a u tome vam može pomoći sirće. Sipajte šolju sirćeta u vodu, dodajte malo deterdženta ili sode bikarbone, potopite filter pa kratko ostavite, dok prljavština ne otpusti.

Neka su istraživanja pokazala da se gljivice najčešće množe na gumama oko otvora i vratima mašine, pa ih obavezno dobro očistite jer one stvaraju ustajali miris. Nije ih lako čistiti, ali će vam pomoći ako pripremite rastvor sirćeta i vode, pa ulijete u bocu s raspršivačem. Kada su već vidljive, izvadite teško oružje poput izbeljivača.

Soda bikarbona i sirće jednako su dobri za čišćenje unutrašnjosti. Dno mašine prekrijte sirćetom i sodom bikarbonom, dobro operite svaki kutak i zatim zavrtite jedan od programa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: tportal.hr

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti