Kulinarski savet i trik koji će vam pomoći da meso uvek bude savršeno pečeno je nešto što ćete često da primenjujete, naročito ako ste nekada bili u situaciji da jedete meso koje je bilo nedovoljno pečeno ili loše spremljeno.

1. Meso sobne temperature

Kada meso direktno iz frižidera stavite na toplotu, spoljašnji sloj će se brže ispeći dok će unutrašnjost ostati hladna i nedovoljno termički obrađena.
Izvadite meso iz frižidera 30-60 minuta pre pripreme, u zavisnosti od veličine. Na primer, odrezak treba 30 minuta, dok veći komadi poput pilećeg fileta ili svinjske pečenice mogu stajati sat vremena.

2. Osušite meso pre pečenja

Vlažna površina mesa stvara paru pri pečenju, što sprečava formiranje hrskave korice. Koristite papirne ubruse kako biste dobro osušili meso sa svih strana pre dodavanja začina ili stavljanja na tiganj.

3. Posolite meso unapred

So čini meso sočnijim i ukusnijim. Zato, šosolite meso najmanje 30 minuta pre termičke obrade, a još bolje nekoliko sati unapred (posebno za velike komade). Koristite krupnu morsku so za najbolje rezultate.

4. Koristite odgovarajuću temperaturu

Previsoka temperatura može da pregori spoljašnji deo mesa pre nego što se unutrašnjost ispeče, dok preniska neće dati dobru koricu.
Zbog toga uvek ugrejte tiganj pre dodavanja mesa, ali ne previše – ulje treba da „zasvetluca,” ali ne i da dimi.
Pečenje u rerni na srednjoj temperaturi (180-200°C) uz završno kratko pečenje na višoj temperaturi (220°C) daje hrskavu koricu.

5. Nemojte pretrpavati tiganj ili pleh

Ako je tiganj prepun, meso će se kuvati umesto da se peče, jer nema dovoljno prostora za isparavanje vlage. Uvek ostavite prostor između komada mesa i pecite u više tura ako je potrebno.

6. Pustite meso da „odmori”

Tokom pečenja, sokovi unutar mesa se koncentrišu u sredini. Odmaranjem im dajete vremena da se ravnomerno rasporede. Nakon pečenja, prekrijte meso aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji 5-10 minuta pre sečenja.

7. Dodajte masnoću za bolji ukus

Masnoća, poput putera ili ulja s ukusom (npr. maslinovo ulje s belim lukom), pomaže da meso postane još ukusnije i hrskavije. Na kraju pečenja, premažite meso tankim slojem rastopljenog putera ili kapnite malo maslinovog ulja.

Bonus video

Kurir televizija KULINARSKI TRIK MASTER ŠEFA ZA SAVRŠENO PEČENO MESO! Otkrio kad je pravo vreme da okrenete šniclu!