Kuvanje slavskog žita može biti dugotrajan proces, ali postoje trikovi koji će vam pomoći da ga brže skuvate i olakšate pripremu! Evo nekoliko saveta:

Potapanje pre kuvanja

Pšenicu potopite u vodu veče pre kuvanja. Potapanjem zrna omekšavaju, što značajno skraćuje vreme kuvanja. Ako ste zaboravili da je potopite, pšenicu možete preliti vrelom vodom i ostaviti 1-2 sata pre kuvanja.

Dodavanje sode bikarbone

Prilikom kuvanja, u vodu možete dodati prstohvat sode bikarbone. Soda omekšava zrno i ubrzava proces kuvanja. Pazite da ne preterate, jer previše sode može promeniti ukus.

Korišćenje ekspres lonca

Kuvanje pšenice u ekspres loncu značajno štedi vreme! Potopljenu pšenicu stavite u lonac, prelijte vodom (3 prsta iznad nivoa pšenice), zatvorite lonac i kuvajte oko 20 minuta od trenutka kada lonac postigne pritisak. Nakon toga pustite da pritisak prirodno padne pre nego što otvorite lonac.

Kuvanje pa ispiranje

Ako nemate vremena za potapanje, pšenicu stavite u hladnu vodu, dovedite do ključanja i kuvajte 5 minuta. Zatim je iscedite, isperite hladnom vodom i ponovo stavite da se kuva u svežoj vodi. Ova metoda omekšava pšenicu i skraćuje ukupan proces.

Dodavanje tople vode tokom kuvanja

Tokom kuvanja, koristite uvek toplu vodu ako je potrebno doliti. Hladna voda usporava proces kuvanja.