Saznajte neke od najčešćih grešaka u pečenju mesa, koje svi pravimo i koje utiču na jelo više nego što mislimo.

1. Prerano začinjavanje - najčešće soljenje. Meso se soli neposredno pre nego što se stavi u rernu, jer ako ostane duže, začin će isisati njegove prirodne sokove i meso će postati tvrdo i suvo.

2. Preskakanje zatvaranja mesa - tehnika koja zvuči prilično ukusno i koja vam je sigurno poznata iz kulinarskih emisija. Zatvaranje mesa znači preradu mesa na visokoj temperaturi u kratkom vremenu pre samog procesa pečenja ili kuvanja. Tehnika pomaže u očuvanju sokova, korisnih svojstava mesa i stvaranju hrskave korice.

3. Tačan stepen pečenja - trebalo bi da znate da svako meso ima svoje granice pečenja. Ako preterate i duže ga spremate, izgubiće korisna svojstva, ukus, sočnost i uopšte neće biti jestivo. Zbog toga morate biti posebno oprezni pri podešavanju rerne.

Druga krajnost je takođe prisutna kada se bojite da ne upropastite meso i ostavite ga gotovo sirovim. Važno je da meso bude dobro pečeno, jer bi u protivnom moglo dovesti do trovanja i drugih problema povezanih sa ishranom.

4. Lupanje mesa - čini se da je danas ovo obavezna praksa u kuvanju mesa. E pa, onaj ko je to nametnuo nije dobro obavio posao. Istina je da većini mesa takva obrada nije potrebna pre pečenja. I tako, kada je meso ispečeno, vrlo je verovatno da će postati tvrdo i bez ukusa.

5. Pogrešna temperatura i vreme pečenja - u zavisnosti od toga koje ste meso odlučili da pečete, potrebno je poštovati temperaturu za njegovo pečenje. Nekim vrstama mesa je potrebno više vremena, više temperature, drugima niže temperature itd. Ovo je jedna od najčešćih grešaka prilikom pečenja mesa - podešavanje kratkog vremena kuvanja, ali i visoke temperature. Odredite pravi odnos između njih kako biste pripremili ukusnu večeru sa sočnim i savršeno pečenim mesom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Bonapetti.rs