Da bi gibanica bila mekana, visoka i prozračna, najvažnije je odabrati kvalitetne sastojke i pravilno ih sjediniti. Svaki element nadeva doprinosi finalnoj teksturi, a kombinacija dva sastojaka posebno pravi razliku - kisela voda u paru sa sodom bikarbonom.

Ovi sastojci rade zajedno i stvaraju mehuriće koji gibanicu podižu tokom pečenja, ali samo ako se dodaju u pravom trenutku.

Kako pripremiti vazdušastu gibanicu - korak po korak

1. korak: Pravljenje nadeva

U većoj posudi mutite jaja dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte jogurt ili mleko, pa nastavite da mutite dok smesa ne postane ujednačena. Ubacite izmrvljeni sir po izboru i lagano promešajte. U ovom trenutku dodajte kiselu vodu i prstohvat sode bikarbone, pa još jednom kratko promešajte sve sastojke.

Šta treba da izbegavate?

Ne preterujte sa količinom smese koju nanosite na kore - ako su previše vlažne, gibanica će ispasti gumenasta. Neka kore budu blago premazane, ali ne natopljene.

 2. korak: Slaganje kora

Svaku koru premažite pripremljenom smesom, vodeći računa da ih ne natapate previše. Najbolje je da kore blago zgužvate prstima i spuštate u tepsiju - tako se između njih stvaraju mali džepovi vazduha koji pomažu u podizanju gibanice.

3. Pečenje do savršene teksture

Rernu prvo zagrejte na 180 stepeni. Gibanica treba da se peče desetak minuta na toj temperaturi kako bi se smesa ravnomerno zagrejala, a zatim povećajte temperaturu na 200 stepeni da se korica lepo zapeče i dobije zlatnu boju. Ukupno vreme pečenja je oko 30- 45 minuta, u zavisnosti od debljine kora i količine nadeva.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i o tajni domaćih kora za pitu koje ne pucaju, bake su im dodavale 1 sastojak da bi se lepo razvlačile.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.