Mnogima domaća pita ne uspeva onako kako bi želeli - kora puca, teško se razvlači i nikad ne izgleda onako savršeno kao kod bake. Ipak, rešenje nije u skupom brašnu ili tajnim dodacima. Tajna leži u jednoj neočekivanoj stvari - u vodi koju koristite za testo.

Dok većina koristi mlaku ili toplu vodu, pravi majstori domaće pite znaju da ledena voda pravi čuda. Kada testo za pitu zamesite sa hladnom vodom, gluten se sporije razvija, što omogućava da kora ostane mekana, elastična i podatna. Rezultat je kora koja se lepo razvlači, ne puca i savršeno upija fil.

Topla ili mlaka voda, iako može izgledati praktično, ubrzava aktivaciju glutena, što čini testo tvrđim i manje podatnim - baš ono što želimo da izbegnemo kada pravimo tanku, prozirnu koru.

Savet za još mekšu koru

Možete testo ostaviti u frižideru 10-15 minuta pre razvlačenja. Hladnoća dodatno usporava gluten i olakšava rukovanje.

 Kako da pripremite testo kao kod bake

1. Koristite običnu vodu, ali ledeno hladnu - direktno iz frižidera ili sa par kockica leda.

2. Mesite testo pažljivo i dajte mu vremena da odmori.

3. Kada razvlačite koru, koristite tanki sloj brašna i lagane pokrete ruku - kora će biti podatna i nećete imati pucanja.

4. Uz ovaj jednostavan trik, vaša domaća pita ponovo će imati meku, elastičnu i prozirno tanku koru koja podseća na detinjstvo i miris bakine kuhinje.

Ako želite još korisnih saveta, pogledajte i ovaj tekst kako da napravite najbolje kore za pitu koje se ne lepe i ne pucaju

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.