Koliko puta ste pravili razvlačili pitu, pratili recept od slova do slova, koristili najbolje brašno i sastojke, a kora se cepa, testo se lepi i razvlačenje postaje prava muka? Greška nije u vašoj tehnici mešenja niti tipu brašna, već u jednoj sitnici koju mnogi preskaču.
Tajni sastojak
Ključ je u jabukovom sirćetu koje omogućava da testo postane elastično, da se lakše razvlači bez pucanja, ali i da se ne lepi za ruke ili stolnjak. Ovaj sastojak domaćice već generacijama koriste, ali ga retko ko pominje u receptima.
Kako se koristiti?
Dok pripremate testo od brašna, vode, soli i ulja, potrebno je da dodate samo jedna kašiku jabukovog sirćeta. Ono ne menja ukus kore, ali ćete priliko mešenja gotovo odmah osetiti razliku – testo postaje poslušno, mekano i lako za oblikovanje.
Dakle, sledeći put kada vam pita ne uspe, ne krivite sebe. Možda ste samo preskočili tu malu, ali čarobnu, kašiku sirćeta. Probajte i osetite kako testo „oživljava“ pod vašim rukama.
Ako volite da mesite, otkrijte naš savet za savršeno mekane mekike.
Krstarica/Stvar Ukusa/Aleksandra Malko
