Pite su nastale još u antičkoj Grčkoj, a domaćice su ih pripremale tako što su mesile domaće kore. Danas kore možete da kupite u bilo kojoj prodavnici i tako sebi olakšate pripremu. Za nadeve možete da koristite gotovo sve - od mesa, povrća, sireva... Takođe, postoje i ukusni recepti za slatke pite.

Najpoznatija srpska pita je gibanica i svaka domaćica ima svoj recept, a neke od njih imaju i trikove kako da ona uvek ispadne savršeno. Već smo sa vama podelili trik kako da gibanice bude vazdušasta, a sada vam donosimo još jedan za koji sigurno niste znale. Mnoge iskusne domaćice dodaju jedan sastojak u smesu za gibanicu kako bi ona bila ukusnija. Do skoro su tu tajnu ljubomorno čuvale, a mi vam ga danas otkrivamo. 

Ako želite da napravite najbolju gibanicu koristite vanilin šećer. Ovo sigurno deluje čudno jer kako može sladak sastojaka da čuvenu slanu pitu učini ukusnijom, ali zaista je delotvoran. Naravno nemojte da preterujete sa vanilin šećerom, već samo dodajte prstohvat. Domaćice koje koriste vanilin šećer kad pripremaju gibanicu kunu se da je ona ukusnija, a ima i tu slatku aromu, ali nije slatka. Predlažemo vam da isprobate i napravite najbolju gibanicu.

Pročitajte i ovo: Najlakši recept za najmekšu gibanicu

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Instagram/tamara.vucic.serbia

StvarUkusa/S.B.