Ne postoji poznatija srpska pita od gibanice, a nije nimalo teška za pripremu. Svaka domaćica nauči brzo da je sprema, a mi predlažemo da napravite i letnju verziju. Iskoristite sezonu tikvica i u nadev dodajte ovo povrće koje svi vole. Bogata i raskošna pita dopašće vam se na prvi zalogaj, a kombinacija sira, tikvica i pavlake je prosto savršena. 

  • Sastojci: 
  • 500 g kora za pitu 
  • 1 kg tikvica
  • 500 g feta sira
  • 1 kisela pavlaka (180 g)
  • 3 jajeta 
  • Za premazivanje: 
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mleka
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Priprema: 

Tikvice oljuštite i izrendajte, pa stavite u posudu i posolite. Ostavite nekih 15 minuta da puste vodu, pa dobro procedite. Umutite jaja, pa dodajte mrvljenu fetu i kiselu pavlaku. Posolite i sve dobro sjedinite. Premažite koru smesom i urolajte, pa napravite puža. Stavite na sredinu tepsije. Sledeću koru premažite filom i urolajte, pa obmotajte oko puža na sredini. Tako uradite dok ne utrošite sve sastojke. Ako vam je lakše svaku koru možete da zgužvate i umočite u fil, pa da ređate u tepsiju. Ako se odlučite za drugu verziju onda obavezno dno tepsije obložite korom. Umutite jaje, pa dodajte ulje, mleko i prašak za pecivo. Dobro sjedinite i prelijte preko gibanice. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Pita sa pečurkama instagram/cookistwow

Izvor: Stvar ukusa