Gibanica je jedna od najpoznatijih srpskih pita koja se jednostavno pravi. Ako volite da je jedete, predlažemo vam da isprobate i recept za tursku gibanicu koja se pravi sa dve vrste sira. Sigurni smo da ćete se oduševiti, a najbolje je da je služite sa čašom domaćeg jogurta. Ovako pripremljena gibanica bez greške uspeva svima

Sastojci:

  • kore za pitu
  • Za premazivanje:
  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 šolje mleka
  • 2 jajeta
  • 1/2 šolje ulja
  • Za fil:
  • feta sir
  • čedar sir
  • peršun
  • Još:
  • žumance
  • susam

Recept za tursku gibanicu sa dve vrste sira:

16:23
Korak 1

Napravite nadev 

Umutite jaja koja ste posolili, pa sipajte vodu, mleko i ulje. Sve dobro sjedinite. 

16:23
Korak 2

Pripremite gibanicu

Na dno pleha stavite jednu koru, pa premažite smesom od jaja. Onda kao i kada pravite srpsku gibanicu dve kore zgužvajte i umočite u smesu sa jajima. Stavite u pleh. Pomešajte posudi fetu koju ste izmrvili, rendani čedar sir, kao i seckani peršun, pa pospite preko kora. Zatim poređajte još dve kore koje ste zgužvali i umočili u smesu sa jajima, pa pospite sirom i tako ređate dok ne utrošite sve sastojke. Poslednjom korom pokrijte celu pitu. 

16:23
Korak 3

Pecite gibanicu 

Premažite jajetom koje ste umutite, pa pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Gibanica sa mlincima

BONUS VIDEO: 

Instagram/gayanefood Grčka pita sa sirom i spanaćem

(StvarUkusa/S.B.)