Gibanica je jedna od najpoznatijih srpskih pita koja se jednostavno pravi. Ako volite da je jedete, predlažemo vam da isprobate i recept za tursku gibanicu koja se pravi sa dve vrste sira. Sigurni smo da ćete se oduševiti, a najbolje je da je služite sa čašom domaćeg jogurta. Ovako pripremljena gibanica bez greške uspeva svima.
Sastojci:
- kore za pitu
- Za premazivanje:
- 1/2 šolje vode
- 1/2 šolje mleka
- 2 jajeta
- 1/2 šolje ulja
- Za fil:
- feta sir
- čedar sir
- peršun
- Još:
- žumance
- susam
Recept za tursku gibanicu sa dve vrste sira:
Napravite nadev
Umutite jaja koja ste posolili, pa sipajte vodu, mleko i ulje. Sve dobro sjedinite.
Pripremite gibanicu
Na dno pleha stavite jednu koru, pa premažite smesom od jaja. Onda kao i kada pravite srpsku gibanicu dve kore zgužvajte i umočite u smesu sa jajima. Stavite u pleh. Pomešajte posudi fetu koju ste izmrvili, rendani čedar sir, kao i seckani peršun, pa pospite preko kora. Zatim poređajte još dve kore koje ste zgužvali i umočili u smesu sa jajima, pa pospite sirom i tako ređate dok ne utrošite sve sastojke. Poslednjom korom pokrijte celu pitu.
Pecite gibanicu
Premažite jajetom koje ste umutite, pa pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Pročitajte i ovo: Gibanica sa mlincima
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem