Pita s mesom koju svi vole je domaća užina i lako se priprema. Takođe je veoma pogodna za kombinovanje u pogledu vrste mesa koje želite da koristite. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa mesom od domaćih kora. Kombinacija govedine i svinjetine je odlična opcija, mada možete da je napravite i sa mlevenom ćuretinom. Međutim, važno je kako ćete da začinite meso, i ne zaboravite na luk. Evo kako da napravite pitu sa mesom koju svi vole!
Sastojci:
- 600 g mlevenog mesa
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 1 veliki luk, isečen na kockice
- 1 veliki krompir, narendan (opciono)
- 34 g mešavine suvog začina
- 1,5 g belog luka u prahu ili 1 čen mlevenog svežeg belog luka
- So
- Crni biber
- 3 jajeta
- 237 ml jogurta
- 237 ml vode
- 15 g pavlake
- ulje
Recept za pitu sa mesom koju svi vole
Dinstajte meso
Za pitu s mesom koju svi vole veliki tiganj dodajte 2-3 kašike ulja i seckani luk. Dinstajte luk na srednje slaboj vatri dok ne postane mekan, providan i tek počne da menja boju. Zatim dodajte mleveno meso i drvenom kašikom ga razbijte na male komade. U meso dodajte suvi začin, biber, beli luk u prahu i so po ukusu. Nastavite da kuvate meso i luk, a kada je napola skuvano, narendajte jedan veliki krompir. Promešajte da se sjedini i nastavite sa kuvanjem. Kada je meso potpuno skuvano sklonite sa ringle i ostavite na stranu.
Zagrejte rernu
U srednjoj činiji pomešajte jaja, jogurt, pavlaku, vodu i dodajte prstohvat soli. Ostavite na stranu. Zagrejte rernu na 175C. Odmotajte svoje lisnato testo i isecite svaki list na pola. Zatim namastite dno i stranice posude za pečenje. Položite 2 lista testa na dno tepsije, a preko stavite 1/3 mešavine mesa. Zatim dodajte još 2 sloja lisnatog, a zatim još jedan sloj mesa. Nastavite sa ovim procesom nanošenja slojeva dok ne potrošite sastojke.
Pecite pitu
Zatim, oštrim nožem isecite pitu na kvadrate. To mogu biti ili veliki kvadrati ili manji, zavisi od vas. Zatim promešajte mešavinu jaja i mleka, a zatim je polako sipajte preko pite, pazeći da tečnost bude ravnomerno raspoređena. Ostavite pitu da odstoji 5-10 minuta kako bi tečnost imala vremena da se upije. Zatim je pecite 35-40 minuta nepokrivenu, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Uživajte u piti s mesom koju svi vole.
Pročitajte kako se pravi domaći burek sa spanaćem i fetom, bolji nego iz pekare!
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem