Italijani znaju da iskombinuju namirnice i naprave fantastična jela, pa ne čudi što je njihova kuhinja jedna od najpoznatijih i najpopularnijih. Danas vam predlažemo da isprobate i recept za pitu sa sirom, šunkom i tikvicama od lisnatog testa. Baš  se lako pravi, a ukus je odličan. Ovako pripremljenu pitu možete da služite i kao predjelo, ali i doručak ili večeru.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa 
  • 2 tikvice 
  • 1/2 crnog luka 
  • 200 g mocarela sira 
  • malo parmezana 
  • 3-4 parčeta dimljene šunke, pečenice ili pršute 
  • 1 jaje 

Recept za pitu sa sirom, šunkom i tikvicama:

16:48
Korak 1

Pripremite tikvice 

Tikvice izrendajte, pa dobro ocedite od viška vode. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte tikvice i začinite po želji. Pržite dok luk i tikvice ne budu gotovi. 

16:49
Korak 2

Napravite pitu 

Lisnato testo odmrznite, pa razvucite. Pola lisnatog testa izbockajte viljuškom, pa poređajte šunku. Preko stavite tikvice sa lukom, a onda i seckanu mocarelu. Pospite rendanim parmezanom, pa preklopite. 

16:49
Korak 3

Pecite pitu 

Ivice savijte na unutra, pa pritisnite viljuškom. Zasecite površinu pite nožem, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Pita sa mesom

BONUS VIDEO: 

TikTok/hungryhappens Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje

(StvarUkusa/S.B.)