Italijani znaju da iskombinuju namirnice i naprave fantastična jela, pa ne čudi što je njihova kuhinja jedna od najpoznatijih i najpopularnijih. Danas vam predlažemo da isprobate i recept za pitu sa sirom, šunkom i tikvicama od lisnatog testa. Baš se lako pravi, a ukus je odličan. Ovako pripremljenu pitu možete da služite i kao predjelo, ali i doručak ili večeru.
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 2 tikvice
- 1/2 crnog luka
- 200 g mocarela sira
- malo parmezana
- 3-4 parčeta dimljene šunke, pečenice ili pršute
- 1 jaje
Recept za pitu sa sirom, šunkom i tikvicama:
Pripremite tikvice
Tikvice izrendajte, pa dobro ocedite od viška vode. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte tikvice i začinite po želji. Pržite dok luk i tikvice ne budu gotovi.
Napravite pitu
Lisnato testo odmrznite, pa razvucite. Pola lisnatog testa izbockajte viljuškom, pa poređajte šunku. Preko stavite tikvice sa lukom, a onda i seckanu mocarelu. Pospite rendanim parmezanom, pa preklopite.
Pecite pitu
Ivice savijte na unutra, pa pritisnite viljuškom. Zasecite površinu pite nožem, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Pita sa mesom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus