Posna pita sa tikvicama i spanaćem, na grčki način je posna, veganska verzija čuvene grčke spanakopite. Možda ćete želeti da napravite i posnu pica pitu. Evo kako se pravi posna pita sa tikvicama i spanaćem.
Sastojci:
- 400 g oštrog brašna
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 8 g instant kvasca
- 4 kašike maslinovog ulja, plus dodatno za podmazivanje
- 200 g tikvica
- 1 praziluk
- 4 mlada luka
- 200 g bebi spanaća
- Veza mirođije
- Veza peršuna
- 1 kašičica bibera
- 1 limun
- 2 kašike semena susama
Recept za posnu pitu sa tikvicama i spanaćem, na grčki način
Umesite testo
Za posnu pitu sa tivkicama i spanaćem stavite brašno u veliku posudu za mešanje i umešajte 1 kašičicu morske soli. U bokalu pomešajte šećer i kvasac sa 225 ml tople vode. Ostavite nekoliko minuta. Umutite brašno i maslinovo ulje, a zatim napravite udubljenje u sredini. Umešajte vodu sa kvascem, dodajte još nekoliko kašika vode ako je potrebno da se testo sjedini - ne želite da bude suvo. Prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu, a zatim mesite 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Prebacite umešeno testo u čistu, blago nauljenu činiju i ostavite da odstoji 1 sat.
Pripremite fil
Dok se testo diže, pripremite fil. Isecite tikvice po dužini, pa svaku polovinu sitno isecite. Praziluk isto isecite na kriške, a zatim stavite u cediljku i dobro isperite. Mladi luk sitno narežite. Sve ih stavite u veliko cedilo sa spanaćem i dodajte preostalu 1 kašičicu soli, dok mešate povrće. Ostavite cedilo u sudoperi 30 minuta, ponovo sve iseckajte još jednom.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 200°C. Mirođiju i peršun sitno iseckajte. Poslednji put izgnječite fil u cediljku i zaista iscedite višak tečnosti – trebalo bi da izgleda kao da je zelje uvelo. Prebacite u veliku posudu za mešanje. Dodajte seckanu mirođiju i peršun, biber i sok od limuna, ručno umešajte u zeleni fil.
Složite pitu
Prebacite testo na lagano pobrašnjenu radnu ploču i uvaljajte u kuglu. Razvaljajte u krug prečnika oko 35 cm, pa u sredinu testa stavite slano zelje. Podignite stranice testa preko fila i spojite ih u sredini tako da dobijete veliku pitu.
Servirajte pitu
Sipajte malo ulja u tiganj od 24 cm otporan na rernu. Pažljivo okrenite pitu u tiganj (tako da bude sa šavom nadole). Pokapajte vrh pite sa još malo maslinovog ulja, a zatim pospite semenkama susama. Pecite 25-30 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite pitu iz rerne i servirajte. Uživajte u posnoj piti sa tikvicama i spanaćem, na grčki način!
Pročitajte kako se pravi POSNA PITA SA LEBLEBIJAMA I ORASIMA
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem