Posna pita sa tikvicama i spanaćem, na grčki način je posna, veganska verzija čuvene grčke spanakopite. Možda ćete želeti da napravite i posnu pica pitu. Evo kako se pravi posna pita sa tikvicama i spanaćem.

Sastojci:

  • 400 g oštrog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 8 g instant kvasca
  • 4 kašike maslinovog ulja, plus dodatno za podmazivanje
  • 200 g tikvica
  • 1 praziluk
  • 4 mlada luka
  • 200 g bebi spanaća
  • Veza mirođije
  • Veza peršuna
  • 1 kašičica bibera
  • 1 limun
  • 2 kašike semena susama

Recept za posnu pitu sa tikvicama i spanaćem, na grčki način

13:46
Korak 1

Umesite testo

Za posnu pitu sa tivkicama i spanaćem stavite brašno u veliku posudu za mešanje i umešajte 1 kašičicu morske soli. U bokalu pomešajte šećer i kvasac sa 225 ml tople vode. Ostavite nekoliko minuta. Umutite brašno i maslinovo ulje, a zatim napravite udubljenje u sredini. Umešajte vodu sa kvascem, dodajte još nekoliko kašika vode ako je potrebno da se testo sjedini - ne želite da bude suvo. Prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu, a zatim mesite 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Prebacite umešeno testo u čistu, blago nauljenu činiju i ostavite da odstoji 1 sat.

13:50
Korak 2

Pripremite fil

Dok se testo diže, pripremite fil. Isecite tikvice po dužini, pa svaku polovinu sitno isecite. Praziluk isto isecite na kriške, a zatim stavite u cediljku i dobro isperite. Mladi luk sitno narežite. Sve ih stavite u veliko cedilo sa spanaćem i dodajte preostalu 1 kašičicu soli, dok mešate povrće. Ostavite cedilo u sudoperi 30 minuta, ponovo sve iseckajte još jednom.

13:50
Korak 3

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 200°C. Mirođiju i peršun sitno iseckajte. Poslednji put izgnječite fil u cediljku i zaista iscedite višak tečnosti – trebalo bi da izgleda kao da je zelje uvelo. Prebacite u veliku posudu za mešanje. Dodajte seckanu mirođiju i peršun, biber i sok od limuna, ručno umešajte u zeleni fil.

13:50
Korak 4

Složite pitu

Prebacite testo na lagano pobrašnjenu radnu ploču i uvaljajte u kuglu. Razvaljajte u krug prečnika oko 35 cm, pa u sredinu testa stavite slano zelje. Podignite stranice testa preko fila i spojite ih u sredini tako da dobijete veliku pitu.

13:50
Korak 5

Servirajte pitu

Sipajte malo ulja u tiganj od 24 cm otporan na rernu. Pažljivo okrenite pitu u tiganj (tako da bude sa šavom nadole). Pokapajte vrh pite sa još malo maslinovog ulja, a zatim pospite semenkama susama. Pecite 25-30 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite pitu iz rerne i servirajte. Uživajte u posnoj piti sa tikvicama i spanaćem, na grčki način!

Pročitajte kako se pravi POSNA PITA SA LEBLEBIJAMA I ORASIMA

BONUS VIDEO

Posna salata sa povrćem Instagram/healthfitnessguide_

StvarUkusa/L.S.