Posni hleb na vodi od samo 4 sastojka ne treba da se mesi i pravi se od brašna, kvasca, vode i soli. Brzo pomešate sastojke, poklopite i ostavite da odstoji preko noći (12 – 18 sati). Možda ćete želeti da saznate i kako se prave posni uštipci. Kada je gotovo, od testa oblikujte kuglu, stavite u rernu i pecite u jako zagrejanoj rerni. Dobijate savršenu hrskavu, zlatnu koricu i mekani hleb. Evo kako da napravite posni hleb na vodi od samo 4 sastojka!
Sastojci:
- 380 g oštrog brašna + za posipanje prašine
- 1/4 kašičice instant kvasca
- 1 kašičica soli
- 200 ml vode
Recept za posni hleb na vodi od samo 4 sastojka
Pomešajte sastojke i ostavite da odstoji
Za posni hleb na vodi u velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i mešajte dok se ne sjedini, testo će biti čupavo i lepljivo. Pokrijte posudu plastičnom folijom. Ostavite testo da odstoji najmanje 12 sati, najbolje oko 18 sati, na toploj sobnoj temperaturi.
Oblikujte testo u loptu
Testo je gotovo kada je njegova površina prošarana mehurićima. Lagano pobrašnite radnu površinu i stavite testo na nju. Pospite testo sa još malo brašna i jednom ili dvaput ga preklopite. Koristite dovoljno brašna da se testo ne lepi za radnu površinu ili za prste, i nežno i brzo ga oblikujte u loptu. Pospite papir za pečenje brašnom, i stavite testo sa šavom nadole, lagano pobrašnite. Pokrijte glatkom pamučnom krpom i ostavite da se diže 30 minuta do 2 sata.
Zagrejte rernu
Najmanje 30 minuta pre nego što je testo gotovo, zagrejte rernu na 230 stepeni. Stavite okruglu tepsiju za hleb u rernu da se zagreje. Kada ste spremni, pažljivo izvadite šerpu, otkrijte, podignite ivice pek papira sa testom i stavite ga pravo u tepsiju. Pokrijte poklopcem, vratite u rernu i pecite 30 minuta. Skinite poklopac i pecite još 15 minuta, dok vekna ne porumeni. Kada je gotovo, pažljivo povucite hleb nagore koristeći ivice pergament papira i ostavite da se ohladi na rešetki. Uživajte u posnom hlebu na vodi od samo 4 sastojka!
Pročitajte kako se prave POSNE KNEDLE OD KROMPIRA, IDEALNE ZA JELOVNIK "NA VODI"
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem