Pečena krompir pita sa slaninom, lukom i jajima se naziva i krompir pudingom, jer je se u nju dodaje mleko i meka je. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa sirom, šunkom i tikvicama u lisnatom testu. Ovaj tradicionalni litvanski recept se obično služi sa sosom od jabuka, pavlakom ili komadićima izmrvljene slanine i može se jesti kao glavno jelo ili prilog. Evo kako se pravi pečena krompir pita sa slaninom, lukom i jajima!

Sastojci:

  • 230 g slanine, seckane
  • 1 veliki luk, iseckan
  • 5 velikih jaja, umućenih
  • 160 ml mleka
  • 200 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka
  • 1 1/2 kašičica soli
  • 60 g ovsenih pahjica
  • 2 kg i 200 g krompira, oljuštenog i narendanog

Recept za pečenu krompir pitu sa slaninom, lukom i jajima

10:48
Korak 1

Zagrejte rernu

Za pečenu krompir pitu sa slaninom, lukom i jajima zagrejte rernu na 176 stepeni. Premažite vatrostalnu posudu uljem i ostavite je na stranu. U velikom tiganju dinstajte slaninu i luk dok ne porumene i ne karmelizuju se. Ostavite u tiganju i ne cedite masnoću. Ostavite posudu sa strane da se ohladi.

10:51
Korak 2

Pomešajte jaja i mleko

U velikoj posudi pomešajte jaja, mleko, nezaslađeno kondenzovano mleko, so i ovsene pahuljice. Dodajte mešavinu slanine i crnog luka i masnoću. Mešajte dok se dobro ne sjedine. Kuhinjskim procesorom ili ručno, sitno narendajte krompir, istiskujući višak vlage. Radite brzo da krompir ne potamni.

10:52
Korak 3

Pecite pitu

U mešavinu slanine i jaja dodajte rendani i oceđeni krompir, dobro promešajte. Sipajte mešavinu krompira u pripremljenu tepsiju i pecite 1 1/2 sata ili dok vrh ne postane prilično braon, a unutrašnjost čvrsta, ali još uvek vlažna. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta pre nego što ga isečete na kvadrate. Poslužite kao prilog ili kao glavno jelo uz salatu. Uživajte u pečenoj krompir piti sa slaninom, lukom i jajima. 

Pročitajte kako se pravi posna pita sa tikvicama i spanaćem, na grčki način

BONUS VIDEO

TikTok/hungryhappens Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje

StvarUkusa/L.S.