Pečena krompir pita sa slaninom, lukom i jajima se naziva i krompir pudingom, jer je se u nju dodaje mleko i meka je. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa sirom, šunkom i tikvicama u lisnatom testu. Ovaj tradicionalni litvanski recept se obično služi sa sosom od jabuka, pavlakom ili komadićima izmrvljene slanine i može se jesti kao glavno jelo ili prilog. Evo kako se pravi pečena krompir pita sa slaninom, lukom i jajima!
Sastojci:
- 230 g slanine, seckane
- 1 veliki luk, iseckan
- 5 velikih jaja, umućenih
- 160 ml mleka
- 200 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka
- 1 1/2 kašičica soli
- 60 g ovsenih pahjica
- 2 kg i 200 g krompira, oljuštenog i narendanog
Recept za pečenu krompir pitu sa slaninom, lukom i jajima
Zagrejte rernu
Za pečenu krompir pitu sa slaninom, lukom i jajima zagrejte rernu na 176 stepeni. Premažite vatrostalnu posudu uljem i ostavite je na stranu. U velikom tiganju dinstajte slaninu i luk dok ne porumene i ne karmelizuju se. Ostavite u tiganju i ne cedite masnoću. Ostavite posudu sa strane da se ohladi.
Pomešajte jaja i mleko
U velikoj posudi pomešajte jaja, mleko, nezaslađeno kondenzovano mleko, so i ovsene pahuljice. Dodajte mešavinu slanine i crnog luka i masnoću. Mešajte dok se dobro ne sjedine. Kuhinjskim procesorom ili ručno, sitno narendajte krompir, istiskujući višak vlage. Radite brzo da krompir ne potamni.
Pecite pitu
U mešavinu slanine i jaja dodajte rendani i oceđeni krompir, dobro promešajte. Sipajte mešavinu krompira u pripremljenu tepsiju i pecite 1 1/2 sata ili dok vrh ne postane prilično braon, a unutrašnjost čvrsta, ali još uvek vlažna. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta pre nego što ga isečete na kvadrate. Poslužite kao prilog ili kao glavno jelo uz salatu. Uživajte u pečenoj krompir piti sa slaninom, lukom i jajima.
Pročitajte kako se pravi posna pita sa tikvicama i spanaćem, na grčki način
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus