Slatke grčke puter kiflice sa susamom su odličan desert za uz kafu ili čaj, a prave se za manje od sat vremena. Možda ćete želeti da napravite i slatki uskršnji hleb sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže. U pitanje je slatko testo, koje se često može naći kod Grka, a vi možete po želji a dodate i suvo grožđe ili neke orašaste plodove. Evo kako se prave slatke grčke puter kiflice sa susamom!
Sastojci:
- 450 g neslanog putera
- 300 g šećera
- 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
- 6 velikih jaja, podeljenih
- 6 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 500 g višenamenskog brašna
- Susam, po želji
Recept za slatke puter kiflice sa susamom
Zagrejte rernu
Za slatke puter kiflice sa susamom zagrejte rernu na 176 C. Izmiksirajte puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti. Dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte. Dok mikser radi, dodajte 4 jajeta jedno po jedno i mešajte dok se dobro ne sjedine. U posebnu posudu prosejte brašno sa praškom za pecivo i sodom. Malo po malo dodajte mešavinu brašna u mešavinu putera.
Razvaljajte testo u oblike
Testo će biti meko i savitljivo, ali ne bi trebalo da bude lepljivo. Trebalo bi da budete u mogućnosti da otkinete lopticu testa i umotate je u pletenicu ili u oblik dugačke kobasice. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna. Ostavite da se testo malo odmori pre nego što ga razvaljate u oblike. Da biste oblikovali kiflice, otkinite komad testa veličine oraha. Razvucite gajtan od testa otprilike dužine noža za večeru. Presavijte na pola, a zatim uvijte dva puta. Takođe možete napraviti namotan krug ili "S" oblik.
Pecite testo
Umutite preostala 2 jajeta u činiji i dodajte malo vode u jaje. Lagano premažite kolačiće jajima i po želji pospite susamom. Pecite kolačiće na pergament papiru ili na lagano podmazanom plehu za kolače oko 20 minuta ili dok ne porumene. Uživajte u slatkim grčkim puter kiflicama sa susamom!
Pročitajte kako se prave slatki uštipci od banane i jogurta koji se spremaju očas posla
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom