Slatki uskršnji hleb sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže je tradicionalni rumunski kolač koji se pravi za Uskrs i Božić. Podseća na hleb pa se zato i zove slatki hleb, ali je desert koji možete da jedete svaki dan. Možda ćete želeti da napravite i slatki hleb u obliku saća. Evo kako se pravi slatki uskršnji hleb sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže!

Sastojci:

  • 600 g oštrog brašna
  • 14 g instat kvasca
  • 200 ml punomasnog mleka, zagrejanog
  • 5 jaja
  • 150 g žutog šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 150 g kisele pavlake, sobne temperature
  • Sitno narendana kora 1 velike pomorandže
  • 80 g neslanog putera, rastopljenog
  • Ulje za podmazivanje

Za fil

  • 150 g oraha
  • 150 g suvog grožđa
  • 1 kašika punomasnog mleka
  • Sok 1 pomorandže
  • 75 g šećera

Recept za slatki uskršnji hleb sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže

14:34
Korak 1

Napravite testo

Za slatki uskršnji hleb sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže pomešajte brašno i kvasac u velikoj posudi. Dodajte zagrejano mleko, pa dobro promešajte. U posebnoj posudi razbijte 2 jajeta, pa dodajte još 2 žumanca, a belanca (koja će se koristiti za fil) odvojite. Dodajte šećer i ekstrakt vanile u jaja, pa umutite dok ne postane penasto. Umešajte kiselu pavlaku i koricu pomorandže. Koristite drvenu kašiku ili mikser da ubacite mešavinu jaja u mešavinu brašna. Mutite (na srednjoj brzini) 5-8 minuta dok ne počnu da se odvajaju debele niti testa. Počnite da dodajete puter, po 1 kašiku, dobro mutite nakon svakog dodavanja. U ovoj fazi možete da mesite rukom, dok testo ne postane glatko i ne odvoji se od ivica posude. Prebacite testo u činiju podmazanu uljem, pa poklopite i ostavite da naraste na toplom mestu 1½ sata.

14:38
Korak 2

Napravite fil

U međuvremenu napravite fil tako što ćete izmiksirati orahe i suvo grožđe u procesoru za hranu. Dodajte mleko i sok od pomorandže, pa dobro izmiksirajte. U posebnoj posudi umutite rezervisane belanca sa 75 g šećera u čvrst sneg, pa pomešajte sa smesom od oraha. Ostavite na stranu. Podmažite i obložite kalupe za vekne uljem i papirom za pečenje. Testo izvucite na malo nauljenu radnu površinu, oblikujte ga u balvan i podelite na 4 jednaka dela. Nežno razvucite i razvaljajte jedan deo u pravougaonik dužine pleha i udvostručite njegovu širinu. Premažite sa četvrtinom smese za fil, pa urolajte u dugačku kladu. Ponovite sa drugim komadom testa, a zatim ih uvijte zajedno, uvlačeći krajeve ako je potrebno. Stavite testo u pleh. Ponovite sa ostalim komadima testa i stavite ih u drugi pleh. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta na toplom mestu.

14:38
Korak 3

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 160°C. Umutite preostalo jaje i njime premažite vekne. Pecite slatki hleb na donjoj polici rerne 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 140°C i pecite još 30 minuta dok čačkalica gurnuta unutra ne izađe čista. Ostavite da se hladi u plehu, pokriveno krpom, 10 minuta, pa izvucite na rešetku da se potpuno ohladi, još uvek pokrivenu krpom. Uživajte u slatkom uskršnjem hlebu sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže!

Pročitajte kako se pravi slatki hleb sa urmama i orasima - primamljivog ukusa i krcka pod zubima

BONUS VIDEO

Slatko pecivo punjeno nutelom  Instagram/archersfood

StvarUkusa/L.S.