Slatki uskršnji hleb sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže je tradicionalni rumunski kolač koji se pravi za Uskrs i Božić. Podseća na hleb pa se zato i zove slatki hleb, ali je desert koji možete da jedete svaki dan. Možda ćete želeti da napravite i slatki hleb u obliku saća. Evo kako se pravi slatki uskršnji hleb sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže!
Sastojci:
- 600 g oštrog brašna
- 14 g instat kvasca
- 200 ml punomasnog mleka, zagrejanog
- 5 jaja
- 150 g žutog šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 150 g kisele pavlake, sobne temperature
- Sitno narendana kora 1 velike pomorandže
- 80 g neslanog putera, rastopljenog
- Ulje za podmazivanje
Za fil
- 150 g oraha
- 150 g suvog grožđa
- 1 kašika punomasnog mleka
- Sok 1 pomorandže
- 75 g šećera
Recept za slatki uskršnji hleb sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže
Napravite testo
Za slatki uskršnji hleb sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže pomešajte brašno i kvasac u velikoj posudi. Dodajte zagrejano mleko, pa dobro promešajte. U posebnoj posudi razbijte 2 jajeta, pa dodajte još 2 žumanca, a belanca (koja će se koristiti za fil) odvojite. Dodajte šećer i ekstrakt vanile u jaja, pa umutite dok ne postane penasto. Umešajte kiselu pavlaku i koricu pomorandže. Koristite drvenu kašiku ili mikser da ubacite mešavinu jaja u mešavinu brašna. Mutite (na srednjoj brzini) 5-8 minuta dok ne počnu da se odvajaju debele niti testa. Počnite da dodajete puter, po 1 kašiku, dobro mutite nakon svakog dodavanja. U ovoj fazi možete da mesite rukom, dok testo ne postane glatko i ne odvoji se od ivica posude. Prebacite testo u činiju podmazanu uljem, pa poklopite i ostavite da naraste na toplom mestu 1½ sata.
Napravite fil
U međuvremenu napravite fil tako što ćete izmiksirati orahe i suvo grožđe u procesoru za hranu. Dodajte mleko i sok od pomorandže, pa dobro izmiksirajte. U posebnoj posudi umutite rezervisane belanca sa 75 g šećera u čvrst sneg, pa pomešajte sa smesom od oraha. Ostavite na stranu. Podmažite i obložite kalupe za vekne uljem i papirom za pečenje. Testo izvucite na malo nauljenu radnu površinu, oblikujte ga u balvan i podelite na 4 jednaka dela. Nežno razvucite i razvaljajte jedan deo u pravougaonik dužine pleha i udvostručite njegovu širinu. Premažite sa četvrtinom smese za fil, pa urolajte u dugačku kladu. Ponovite sa drugim komadom testa, a zatim ih uvijte zajedno, uvlačeći krajeve ako je potrebno. Stavite testo u pleh. Ponovite sa ostalim komadima testa i stavite ih u drugi pleh. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta na toplom mestu.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 160°C. Umutite preostalo jaje i njime premažite vekne. Pecite slatki hleb na donjoj polici rerne 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 140°C i pecite još 30 minuta dok čačkalica gurnuta unutra ne izađe čista. Ostavite da se hladi u plehu, pokriveno krpom, 10 minuta, pa izvucite na rešetku da se potpuno ohladi, još uvek pokrivenu krpom. Uživajte u slatkom uskršnjem hlebu sa orasima, suvim grožđem i sokom od pomorandže!
Pročitajte kako se pravi slatki hleb sa urmama i orasima - primamljivog ukusa i krcka pod zubima
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak