Slatki hlebsa urmama i orasima pravi se bez kvasca pa možete da pomešate sastojke i odmah ga ubacite u rernu. Možda će vas zanimati irecept za hrono hleb. Hleb sa urmama može da ostane svež nekoliko dana ako se umota u papir za pečenje i drži u hermetički zatvorenoj posudi. Možete da ga jedete samostalno, tostiranog, namazanog puterom ili sa komadom sira. Evo kako da napravite slatki helb sa urmama i orasima!

Sastojci:

  • 55 g neslanog putera, plus dodatno za podmazivanje
  • 255 g urmi bez koštica, seckanih
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 110 g smeđeg šećera
  • 225 ml ključale vode
  • 1 srednje jaje, umućeno
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 85 g oraha, grubo iseckanih
  • 225 g brašna za samopodizanje - napravite brašno koje se samo diže
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica mlevenog mešanog začina
  • 1 kašičica mlevene paprike

Recept za slatki hleb sa urmama i orasima

13:59
Korak 1

Zagrejte rernu

Za slatki hleb sa urmama i orasima zagrejte rernu na 140° C. Podmažite kalup za veknu puterom i obložite papirom za pečenje, tako da ima malo papira kada se testo diže.

14:12
Korak 2

Natopite urme vodom

U veću posudu stavite urme, sodu bikarbonu, puter i šećer i sipajte kipuću vodu. Ostavite sa strane da se ohladi.

14:12
Korak 3

Pecite hleb

Kada se ohladi, dodajte jaje, vanilu i orahe, dobro promešajte da se sjedine. U smesu prosejte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, pomešani začin i alevu papriku i promešajte, pazeći da se sve brašno ujednači. Sipajte smesu u pripremljen pleh, pa pecite na srednjoj rešetki u rerni 50-60 minuta. Hleb je gotov kada čačkalica gurnuta u sredinu izađe čista. Uživajte u slatkom hlebu sa urmama i orasima.

Pročitajte i TRADICIONALNI RECEPT ZA PANETONE

BONUS VIDEO

Hleb punjen sirom YouTube/table diary

StvarUkusa/L.S.