Najkraće rečeno, panetone je veoma popularan italijanski božićni kolač. Reč je zapravo o vrsti većeg, okruglog slatkog hleba punjenog suvim voćem. U Francuskoj su popularni brioši kao vrsta slatkog hleba, a u Italiji panetone. Testo za panetone treba duže treba da odstoji, pa njegova priprema zahteva više vremena, ali kada budete probali uverićete se da vredi!

Sastojci:

  • 600 g brašna plus još malo po potrebi
  • 1 kašika kvasca
  • 2/3 šolje vode
  • 5 jajeta
  • Izrendana kora od 1 pomorandže
  • 68 g šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1,6 kašičica soli
  • 170 g omekšalog putera + 1 kašika putera
  • Za voće i orašaste plodove:
  • 1/2 šolje tamnog suvog grožđa
  • 1/2 šolje svetlog  suvog grožđa
  • 1/2 šolje kandirane kore pomorandže
  • 1/4 šolje ruma
  • 1/4 šolje vrele vode
  • 1/2 šolje iseckanih badema (opciono)

Tradicionalni recept za panetone:

Pomešajte i umiksajte 1 kašiku brašna i kvasac. Potom dodaje vodu i mešajte kašikom dok ne dobijete gušću smesu. Pokrijte testo za panetone prozirnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta. U odvojenoj činiji pomešajte tamno suvo grožđe, svetlo suvo grožđe, kandiranu koru pomorandže, rum i vodu, pa pokrijte činiju. Pokrijte tanjirom i ostavite da odstoji preko noći. U trećoj činiji pomešajte preostalo brašno i so. U testo za panetone koje je nadošlo dodajte jedno po jedno jaje i miksajte na srednjoj brzini. Zatim dodajte izrendanu koricu pomorandže, šećer i  vanilu. Smanjite brzinu miksera, pa dodajte 2,5 šolje mešavine brašna. Postepeno dodajte i ostatak mešavine soli i brašna. Testo za slatki hleb treba da bude mekano i rastegljivo. Zamenite nastavke i stavite spiralni nastavak za mikser, pa mutite testo oko 9 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Postepeno dodajte puter na maloj brzini i miksajte oko 3 minuta. Ako testo i dalje bude lepljivo dodajte 1-4 kašika brašna. Oblikujte testo u činiju u približan oblik kruga, pa ga poprskajte uljem i stavite komad prozirne folije direktno na testo. Ostavite testo za slatki hleb u frižideru 8 sati ili 2 dana. Testo prebacite na radnu površinu posutu brašnom. Razvucite ga oklagijom u pravougaonik, pa po testu rasporedite oceđeno voće i iseckane bademe. Oklagijom utisnite u testo voće i bademe. Preklopite ivice jednu preko druge tako da dobijete oblik pisma. Utapkajte ivice rukom u deblji kvadrat, pa povucite donji deo prema vrhu, kako biste dobili oblik lopte. Okrenite testo ka dole, pa stavite u dublji okrugao pleh 8ili pleh za panetone ako imate). Pokrijte testo i ostavite da nadođe 1,5-2 sata. Kad testo nadođe, zasecite ga u obliku krsta, pa u centar stavite komad putera. Najpre zagrejte rernu na 190, a kad ubacite panetone smanjite na 160°C. Pecite panetone oko 30 minuta. Potom stavite parče alu folije preko vrha, pa pecite panetone još 40-45 minuta. Kada se potpuno ohladi, služite.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Kolači pravljeni s ljubavlju za Svratište na Novom Beogradu

 Izvor: StvarUkusa