Ništa lepše od mekanih vrućih pogačica. Možete ih praviti i od lisnatog testa i sa dodatkom čvarakaAli, ako ste pravi ljubitelj pogačica oddomaćeg testaovaj recept će vas oduševiti. Ovaj recept za pogačice sa makom datira još iz nemačkih novina iz 1894. godine. Dekorativne su i pored toga neodoljivo ukusne!

Sastojci:

  • 200 ml toplog mleka
  • 1 kašika šećera + 2 kašike šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 2 jaja
  • 30 ml ulja
  • 380 g brašna + 100/120 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 30 g putera
  • Za premaz:
  • žumance
  • 2 kašičice mleka
  • mao maka za posipanje 

Recept za pogačice sa makom:

Sipajte toplo mleko u činiju, pa dodajte šećer (1 kašika) i kvasac i dobro promešajte. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Promešajte, pa dodajte 2 kašike šećera, jaja i ulje, pa umutite žicom. Dodajte prosejano brašno, so i skrob. Dodajte još 100/120 g brašna. Zamesite testo za pogačice, pa pospite malo brašna ako je suviše lepljivo. Premestite testo na radnu površinu, dodajte omekšali puter, pa ga prekrijte testom. Razmesite domaće testo rukamma, pa ga stavite u podmazanu činiju. Utapkajte malo ulja rukama, pa prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji oko 40 minuta. Ponovo ga premesite, oblikujte u veću loptu, pa podelite testo na 9 delova. Svaki deo testa oblikujte u loptu, pa ih prekrijte krpom na 5 minuta. Svaki komad domaćeg testa pojedinačno razmesite i stanjite oklagijom, pa presecite nožem za testo po 8 delova. Poređajte ih jedan na drugi u obliku strelice, pa po sredini utisnite drveni štapićem. Okrenite ivicu ka sredini, pa drugu u istom smeru okrenite ka gore. Ponovite postupak sa svakom kuglom testa ponaosob, pa pogačice ređajte po plehu obloženom pek papriom. Umutite jaje i mleko, pa premažite pogačice od domaćeg testa. Pospite pogačicemakom, pa pecite na 180°C oko 20-25 minuta. Preporučujemo i pogačice od krompira sa feta sirom i slaninom.

BONUS VIDEO:

Recept za pogačice kraljice Elizabete Instagram/theroyalfamily

 Izvor: StvarUkusa