Pite se prave od davnina, a nekada je bilo nemoguće da domaćice same ne razvijaju kore. Danas, kada se sve ubrzalo, ljudi se trude da sebi olakšaju, pa kupuju gotove kore, pita je jednako ukusna, a priprema mnogo lakša. Nadevi mogu da budu razni, kao što su mleveno meso, sir, spanać..., a mi vam danas donosimo jednostavan recept za pitu sa grizom i pavlakom. Sigurni smo da će vam se dopasti već na prvi zalogaj. 

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih kora
  • 250 ml pavlake za kuvanje 
  • 150 g putera 
  • 50 g griza
  • Za preliv:
  • 1 l vode
  • 50 g putera

Recept za pitu sa grizom i pavlakom:

Puter istopite, pa pomešajte sa pavlakom za kuvanje i posolite. Tepsiju nauljite, pa poređajte dve kore koje ćete premazati nadevom od pavlake i putera. Preko stavite još sve kore, pa premažite nadevom, a onda pospite i grizom. Opet idu dve kore, nadev, dve kore, nadev, griz i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Isecite na kocke, pa pecite pitu u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Za to vreme vodu i puter kuvajte dok ne provri. Zatim polovinu preliva sipajte preko pite i vratite u rernu na još 10 minuta. Ponovo izvadite pitu i prelijte je, pa pecite još 5 minuta.

Pročitajte još: Pita sa raštanom i sirom

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Milica Radović

Izvor: StvarUkusa