Uz pite koje su spremale naše majke i bake svi smo odrasli. Pitu možete praviti od slatkih ili slanih nadeva kao što je sir il spanać. Danas vam donosimo recept sa nadevom od raštana. Raštan je vrsta kupusa, a na ovim prostorima uspeva u Crnoj Gori, Dalmaciji i Hercegovini. Ima visoku stabljiku i široke listove. Odlična je zamena za spanać. U nadev, pored raštana, ide i mladi sir. Ova pita sprema se od gotovih kora, pa vam nije potrebno previše vremena da je spremite.

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih kora
  • 12 listova raštana
  • 350 g mladog sira
  • 180 ml jogurta
  • 130 ml kisele vode
  • 110 ml ulja
  • 1 jaje
  • so po ukusu
  • 4-5 kašika susama (opciono)

Recept za pitu sa raštanom i sirom:

Operite listove raštana, pa im uklonite središnji deo. Iseckajte ih na kockice. U činiji pomešajte izdrobljen mladi sir, jogurt, kiseli vodu, ulje, umućeno jaje i so po ukusu, a potom dodajte iseckan raštan. Podmažite pleh, stavite koru za pitu (ili 3-4 kora ukoliko koristite tanke) i rasporedite oko 3 kašika fila. Poslednju koru premažite sa manjom količinom fila, pa pospite pitu susamom (opciono). Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 35-40 minuta. 

BONUS VIDEO:

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

 Izvor: StvarUkusa