Uz pite koje su spremale naše majke i bake svi smo odrasli. Pitu možete praviti od slatkih ili slanih nadeva kao što je sir il spanać. Danas vam donosimo recept sa nadevom od raštana. Raštan je vrsta kupusa, a na ovim prostorima uspeva u Crnoj Gori, Dalmaciji i Hercegovini. Ima visoku stabljiku i široke listove. Odlična je zamena za spanać. U nadev, pored raštana, ide i mladi sir. Ova pita sprema se od gotovih kora, pa vam nije potrebno previše vremena da je spremite.
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora
- 12 listova raštana
- 350 g mladog sira
- 180 ml jogurta
- 130 ml kisele vode
- 110 ml ulja
- 1 jaje
- so po ukusu
- 4-5 kašika susama (opciono)
Recept za pitu sa raštanom i sirom:
Operite listove raštana, pa im uklonite središnji deo. Iseckajte ih na kockice. U činiji pomešajte izdrobljen mladi sir, jogurt, kiseli vodu, ulje, umućeno jaje i so po ukusu, a potom dodajte iseckan raštan. Podmažite pleh, stavite koru za pitu (ili 3-4 kora ukoliko koristite tanke) i rasporedite oko 3 kašika fila. Poslednju koru premažite sa manjom količinom fila, pa pospite pitu susamom (opciono). Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 35-40 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Mekani crno-beli rolat
Jednostavna pita sa kupusom
Lagane lazanje sa bundevom i sirom
Salata od šampinjona sa dresingom od maslinovog ulja i belog luka
Rolat sa krem sirom i paradajzom