Ruske kape su starinski kolač koji se pravi od mekanog biskvita, čokolade, mirisnog fila i kokosa. Često možete da pronađete ove kolače na svečanoj trepzi, a kako nam stiže lepo vreme, donosimo vam recept za osvežavajuće ruske kape. Napravite ih sa čizkejk filom, kao i voćnim. Ukrasite po želji i služite. 

Sastojci:

  • Za koru:
  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 110 g šećera
  • 30 ml soka od limuna
  • 30 ml mleka
  • 30 ml ulja
  • 170 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • Za fil:
  • 330 g smrznutih jagoda
  • 110 g šećera
  • 30 ml soka od limuna 
  • 30 ml vode
  • 30 g kukuruznog skroba
  • Još:
  • 400 g krem sira ili maskarpone sira
  • 100 ml slatke pavlake 
  • 50 g šećera u prahu
  • 70 ml ključale vode
  • 1 kašika šećera

Recept za ruske kape sa jagodama:

14:01
Korak 1

Ispecite koru 

Odvojite žumanca i blenaca, pa belanca umutite sa prstohvatom soli. Zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. U šne postepeno dodajte belanca i nastavite da mutite. Na kraju sipajte mleko i sok od limuna, pa opet umutite. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa lagano sjedinite špatulom. Sipajte na pleh obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Čašom ili nekim kalupom napravite okrugle oblike. 

14:01
Korak 2

Spremite filove 

U šerpu sipajte jagode i šećer i kuvajte dok voće ne pusti sok. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte. U posudi pomešajte skrob i vodu i dobro sjedinite. Sipajte smesu u jagode i kuvajte dok se ne zgusnu, uz povremeno mešanje. 

U drugoj posudi umutite maskarpone ili krem sir sa šećerom u prahu, pa sipajte slatku pavlaku i sjedinite mikserom. 

14:01
Korak 3

Napravite kolač 

Oblikovani biskvit premažite ključalom vodom koju ste pomešali sa šećerom. Premažite belim filom, a ostatak sipajte u kesu za zamrzivač i istisnite po ivici tako da napravite 3 kruga (u sredini treba da bude rupa). U dobijenu rupu sipajte fil od jagoda. Preko stavite preostale okrugle biskvite. Premažite ceo kolač belim filom. Ostatak biskvita izblendirajte, pa uvaljajte kolač u to. Ukrasite po želji. 

Pročitajte i ovo: Ruske kape sa malinama

BONUS VIDEO: 

Tiramisu kuglice  Instagram/food_by_lilly

(StvarUkusa/S.B.)