Ruske kape su starinski kolač koji se pravi od mekanog biskvita, čokolade, mirisnog fila i kokosa. Često možete da pronađete ove kolače na svečanoj trepzi, a kako nam stiže lepo vreme, donosimo vam recept za osvežavajuće ruske kape. Napravite ih sa čizkejk filom, kao i voćnim. Ukrasite po želji i služite.
Sastojci:
- Za koru:
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 110 g šećera
- 30 ml soka od limuna
- 30 ml mleka
- 30 ml ulja
- 170 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- Za fil:
- 330 g smrznutih jagoda
- 110 g šećera
- 30 ml soka od limuna
- 30 ml vode
- 30 g kukuruznog skroba
- Još:
- 400 g krem sira ili maskarpone sira
- 100 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 70 ml ključale vode
- 1 kašika šećera
Recept za ruske kape sa jagodama:
Ispecite koru
Odvojite žumanca i blenaca, pa belanca umutite sa prstohvatom soli. Zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. U šne postepeno dodajte belanca i nastavite da mutite. Na kraju sipajte mleko i sok od limuna, pa opet umutite. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa lagano sjedinite špatulom. Sipajte na pleh obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Čašom ili nekim kalupom napravite okrugle oblike.
Spremite filove
U šerpu sipajte jagode i šećer i kuvajte dok voće ne pusti sok. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte. U posudi pomešajte skrob i vodu i dobro sjedinite. Sipajte smesu u jagode i kuvajte dok se ne zgusnu, uz povremeno mešanje.
U drugoj posudi umutite maskarpone ili krem sir sa šećerom u prahu, pa sipajte slatku pavlaku i sjedinite mikserom.
Napravite kolač
Oblikovani biskvit premažite ključalom vodom koju ste pomešali sa šećerom. Premažite belim filom, a ostatak sipajte u kesu za zamrzivač i istisnite po ivici tako da napravite 3 kruga (u sredini treba da bude rupa). U dobijenu rupu sipajte fil od jagoda. Preko stavite preostale okrugle biskvite. Premažite ceo kolač belim filom. Ostatak biskvita izblendirajte, pa uvaljajte kolač u to. Ukrasite po želji.
Pročitajte i ovo: Ruske kape sa malinama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem