Ruske kape ili šubare su kolač kojem zbog kombinacije kokosa i čokolade skoro niko ne može da odoli. Nekada su se bake i mame utrkivale koja će pripremiti lepše ruske kape i na taj način upotpuniti tacnu sa kolačima za porodična slavlja. Ali danas većina domaćica traži lakše, a jednako ukusno rešenje, jer priprema kolača može da bude komplikovana. Donosimo vam recept za ruske kape koje će uspeti i početnicima, a njihova kremasta tekstura će vas oboriti s nogu.
- Sastojci:
- 100 g šećera
- 35 g kukuruznog skroba
- 75 g brašna
- 15 g kakaoa
- 620 ml mleka
- 30 g putera
- 200 g kokosa
- 50 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
- kikiriki
Priprema:
U posudi pomešajte šećer, skrob, brašno i kakao i promešajte. Prvo sipajte malo mleka, sve sjedinite da nema grudvica, pa sipajte ostatak mleka. Opet promešajte, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte dobijenu smesu u 3 čaše od po 250 ml i pokrijte providnom folijom. Stavite u frižider da se stegne. Izvadite smesu iz čaše, pa svaku podelite na 2 dela i oblikujte loptice. Uvaljajte u kokos i malo spljoštite rukom. Zatim premažite čokoladom koju ste otopili sa slatkom pavlakom i ukrasite kikirikijem.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus