Ruske kape ili šubare su kolač kojem zbog kombinacije kokosa i čokolade skoro niko ne može da odoli. Nekada su se bake i mame utrkivale koja će pripremiti lepše ruske kape i na taj način upotpuniti tacnu sa kolačima za porodična slavlja. Ali danas većina domaćica traži lakše, a jednako ukusno rešenje, jer priprema kolača može da bude komplikovana. Donosimo vam recept za ruske kape koje će uspeti i početnicima, a njihova kremasta tekstura će vas oboriti s nogu. 

  • Sastojci: 
  • 100 g šećera 
  • 35 g kukuruznog skroba 
  • 75 g brašna 
  • 15 g kakaoa
  • 620 ml mleka 
  • 30 g putera 
  • 200 g kokosa 
  • 50 g čokolade 
  • 50 ml slatke pavlake 
  • kikiriki 

Priprema: 

U posudi pomešajte šećer, skrob, brašno i kakao i promešajte. Prvo sipajte malo mleka, sve sjedinite da nema grudvica, pa sipajte ostatak mleka. Opet promešajte, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte dobijenu smesu u 3 čaše od po 250 ml i pokrijte providnom folijom. Stavite u frižider da se stegne. Izvadite smesu iz čaše, pa svaku podelite na 2 dela i oblikujte loptice. Uvaljajte u kokos i malo spljoštite rukom. Zatim premažite čokoladom koju ste otopili sa slatkom pavlakom i ukrasite kikirikijem.

BONUS VIDEO: 

Čokoladne punjene praline  instagram/cookistwow

Izvor: Stvar ukusa