Baklava se nekada služila samo najbogatijim slojevima društva i nije znao svako da je spremi. Danas postoji puno različitih recepata za ovu slatku pitu, a jedan od najlepših je svakako i ovaj za ferero roše baklavu. Kombinacija poznatog slatkiša i kraljice među slatkim pitama je prosto savršena, a za pripremu vam nije potreno ni puno sastojaka ni preterano vešte ruke, jer je sve poprilično jednostavno. 

  • Sastojci: 
  • 14 kora 
  • 250 g putera 
  • 200 g nutele
  • 200 g pečenih lešnika
  • Za sirup:
  • 180 ml vode 
  • 180 g šećera 
  • 180 g meda 
  • 2 kašike soka od limuna

Priprema: 

U šerpu sipajte vodu, šećer, med i sok od limuna i ostavite da proključa, pa sklonite sa strane da se sirup ohladi. Vatrostalnu posudu premažite istopljenim puterom, pa stavite koru. Premažite je istopljenim puterom, pa stavite još jednu koru, opet premažite puterom, pa još jedna kora, premažite puterom i stavite četvrtu koru. Nju premažite nutelom i pospite seckanim lešnicima. Opet poređajte četiri kore kao i prvi put, samo poslednju premažite istopljenim puterom i pospite seckanim lešnicima (ovaj put se ne premazuje nutelom). Opet poređajte četiri kore i svaku premažite puterom, pa poslednju premažite i nutelom i pospite seckanim lešnicima. Zatim poređajte dve kore koje ćete premazati puterom, pa drugu pospite i seckanim lešnicima. Na kraju poređajte još dve kore i premažite puterom. Isecite na kockice ili u obliku dijamanta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45-50 minuta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite da upije. Dekorišite nutelom i seckanim lešnicima. 

BONUS VIDEO:

Ferero rošer baklava  Instagram/harikatar1fler

Izvor: Stvar ukusa