U danima posta ne morate sebe da ograničavate, jer danas možete da pripremite raznovrsna jela sa posnim namirnicama. Za gotovo svaki mrsni sastojak postoji njegova posna zamena, pa ne morate da se odričete ni omiljenih obroka, kao ni poslastica. A danas vam predlažemo da isprobate recept za posnu pitu sa leblebijama i orasima koji možete da služite za doručak, ali i kao predjelo. Takođe, jedna od najpoznatijih pita je gibanica, pa pročitajte kako se pravi posna.
Sastojci:
- 100 g oraha
- 100 g sušenog paradajza
- 2 kašičice mlevene paprike
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice bibera
- 1/4 kašičice kajenskog bibera
- 3 čena belog luka
- 1 konzerva leblebija
- 1 crni luk
- 10 posnih kora
Recept za posnu pitu sa leblebijama:
Orahe ubacitite u bledner, pa dodajte začine, sekcani beli luk, sušeni paradajz i sve dobro izblendirajte. Leblebije procedite, pa operite i opet procedite. Zatim u blender dodajte leblebije (300 g) i seckani crni luk. Sve dobro izblendirajte, pa propržite u tiganju u koji ste sipali 3 kašike maslinovog ulja. Zatim dodajte cele leblebije (240 g) i promešajte, pa sipajte 3-4 kašike vode. Poklopite i ostavite na šporetu dok tečnost ne ispari, tj. još par minuta. Stavite koru u tepsiju (tako da vidi iz nje), pre premažite uljem. Tako poređajte svih 10 kora, a svaku premažite uljem. Sipajte nadev, pa zatvarajte korama koje vire. Takođe svaku premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Pročitajte još: Pita sa grizom i pavlakom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus