Jedno od najpopularnijih jela italijanske kuhinje je pica. Najpoznatije su margarita i kaprićoza, ali danas možete da pronađete i recept za slatku picu, kao što je ona sa nutelom. Ako volite da jedete ovo jelo od testa onda obavezno probajte i pica pitu. Jednostavno se pravi, od sastojaka koji nisu skupi, a ukus je fantastičan. Kako je u toku Božićni post, onda je naš predlog posna pica pita. Brzinski zamesite testo, nafilujte i ispecite i ukusan doručak ili večera je spremna. Takođe, možete da pravite i posnu picu.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 180 ml kisele vode
- 180 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kocke kvasca
- 1/2 kašičice kurkume
- Za nadev:
- 1 praziluk
- 450 g šampinjona
- kečap
- origano
Recept za posnu pica pitu:
U posudi pomešajte kiselu vodu, ulje, šećer i izdrobite kvasac. Promešajte da se svi sastojci sjedine, pa dodajte prosejano brašno, so i kurkumu. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori pola sata. U tiganju propržite sitno seckani praziluk ili crni luk, pa dodajte seckane pečurke. Začinite po želji. Podelite testo na 4 jednaka dela, pa od svakog oblikujte lopticu. Razvucite jednu lopticu u obliku pravougaonika, pa stavite u tepsiju istog oblika koju ste premazali uljem. Premažite kečapom, pa pospite origanom, a onda sipajte malo fila i pospite seckanim maslinama. Stavite drugo testo, pa premažite kečapom i pospite origanom. Sipajte fil preko i pospite iseckane masline. Stavite treće testo i ponovite postupak. Na kraju stavite četvrto testo, premažite kečapom, pospite origanom i ako želite pospite rendanim biljnim sirom. Izbockajte testo čačkalicom i pokrijte folijom, pa ostavite da odstoji još 10 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 oko 30 minuta. Nekih 10 minuta pred kraj pospite rendanim sirom i vratite da se zapeče.
Pročitajte i ovo: Posna pita sa leblebijama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera