Lagana pita od fete, spanaća, graška i kukuruza prekrivena je lisnatim testom. Priprema se za samo 15 minuta i odličan je izbor za ručkove i užine bez mesa. Možda ćete želeti da napravite i najlakši recept za najmekšu gibanicu. Evo kako se pravi lagana pita od spanaća, feta sira, graška i kukuruza!

Sastojci:

  • 130 g smrznutog spanaća, odmrznutog
  • 150 g smrznutog graška, odmrznutog
  • 50 g smrznutog kukuruza, odmrznutog
  • 3 srednja jajeta, umućena
  • 200 g fete, grubo izmrvljene
  • mala veza nane, grubo iseckane
  • rendana kora i sok od 1 limuna
  • 7 listova lisnatog testa
  • maslinovo ulje za četkanje
  • 2 kašike susama

Recept za laganu pitu od spanaća, feta sira, graška i kukuruza

10:08
Korak 1

Zagrejte rernu

Za laganu pitu od spanaća i feta sira zagrejte rernu na 180ºC. Spanać iscediteda biste uklonili što više vlage, a zatim stavite u veliku činiju sa graškom, kukuruzom, jajima, fetom i nanom. Začinite crnim biberom i sa malo soli, dodajte limunovu koricu i sok, pa dobro promešajte.

10:11
Korak 2

Slažite lisnato testo

Položite list testa na dno tepsije, premažite maslinovim uljem, a zatim dodajte preostale listove lisnatog testa, premazujte uljem i raširite ih tako da tepsija bude ravnomerno pokrivena.

10:11
Korak 3

Punite testo filom

Kašikom sipajte spanać, fetu, grašak i kukuruz u tepsiju, a zatim preklopite lisnato testo preko fila, i naborajte površinu testa. Premažite maslinovim uljem i pospite susamom.

10:12
Korak 4

Kuvajte pa pecite

Kuvajte na ringli, na srednje jakoj vatri, 5 minuta da se osnova pite zagreje, pa pecite u rerni 20-25 minuta dok ne porumeni i ne postane čvrsta na dodir. Ako vrh prebrzo porumeni, pokrijte ga folijom. Izvadite pitu i ostavite da se ohladi. Uživajte u laganoj piti sa spanaćem, fetom, graškom i kukuruzom!

Pročitajte kako se pravi domaći hleb punjen sirom i šunkom

BONUS VIDEO

TikTok/hungryhappens Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje

StvarUkusa/L.S.