Američka pica sa debelim testom je specifična upravo zbog debljine kore, što je i čini popularnom. Možda ćete želeti da isprobate i brzu picu za celu porodicu, sa kobasicom i paradajzom. Američka pica se u ovom receptu pravi sa začinjenom i običnom salamom i malo ljute paprike. Evo kako se pravi američka pica sa debelim testom!
Sastojci:
Za testo
- 7 g suvog kvasca
- 1½ kašičice šećera
- 1½ kašičice fine morske soli
- 340 ml mlake vode
- 600 g jakog običnog brašna
- Ulje za podmazivanje
Za paradajz sos
- 4 kašike maslinovog ulja
- 3 ljutike, sitno iseckane
- 2 čena belog luka, zgnječena
- 1 kašičica šećera
- ½ kašičice morske soli
- 1 kašika belog vinskog sirćeta
- 150 ml crvenog vina
- 300 g paradajz pirea
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 kašičica tabasko sosa
Za fil
- 12 kriški začinjene salame
- 12 kriški salame
- 150 g mocarele, narendane
- 50 g jakog čedara, rendanog
- 1-2 ljute paprike, narezane
Recept za američku picu sa debelim testom
Umesite testo
Za američku picu sa debelim testom, za testo u posudu za merenje stavite kvasac, šećer i so, prelijte toplom vodom i ostavite da se kvasac peni i rastvori. Prosejte brašno u veliku posudu za mešanje. Sipajte tečnost u brašno i promešajte da se testo sjedini. Stavite testo u mikser sa kukom za testo i mesite 5 minuta na srednjoj brzini. Ako nemate mikser, mesite testo na lagano pobrašnjenoj radnoj površini 10-15 minuta. Nastavite da mešate/mesite sve dok testo ne naraste kada se lagano pritisne.
Napravite paradajz sos
Stavite testo u lagano nauljenu činiju i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se diže u toploj prostoriji dok se skoro ne udvostruči (oko 1 sat). U međuvremenu pripremite paradajz sos. Zagrejte ulje u tiganju i lagano pržite luk oko 10 minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite nekoliko minuta pre nego što umešate šećer, so, sirće i crno vino. Pustite da provri i kuvajte 10 minuta da se smanji za tri četvrtine. Dodajte paradajz pire, pa dinstajte 45 minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok se ne smanji i zgusne.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 240°C. Sos posolite i pobiberite, pa dodajte vorčester sos i tabasko po ukusu. Podmažite dve okrugle tepsije. Testo podelite na pola. Oblikujte svaki komad testa u ravan disk, a zatim pritisnite u svaku tepsiju, oblikujući i razvlačeći testo da stane u pleh tako da sa strane bude deblje od centra. Podelite sos između podloga ravnomerno, a zatim na njega stavite 2 salame, rendani sir i ljute paprike. Pecite 15 minuta dok se ne ispeče i ne dobije zlatnu boju. Ako kora postane previše braon, prekrijte picu folijom do kraja pečenja. Uživajte u američkoj pici sa debelim testom!
Pročitajte kako se pravi Pica sa spanaćem, rikotom i jajima - gotova za pola sata!
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem