Pogače se obavezno pripremaju za slave i praznike, ali isto tako možete da je napravite i kao zamenu za hleb. Rusi imaju 2 super trika za sve domaćice, a to je da se u testo sipaju jogurt i sirće. Jogurt služi da pogača bude mekša, a sirće će pomoći da testo brže nadođe. Danas vam predlažemo da isprobate recept za cvet pogaču punjenu sirom. 

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 1 kašičica suvog kvasca 
  • 200 ml mleka 
  • 100 g jogurta 
  • 1 jaje 
  • 1 kašika šećera 
  • 1 kašika sirćeta 
  • 1 kašičica soli 
  • 40 g putera 
  • 200 g tvrdog sira
  • Za premazivanje: 
  • 2 belanceta 
  • prezle 

Najbolji recept za cvet pogaču:

12:02
Korak 1

Umesite testo 

U posudi pomešajte prosejano brašno (2-3 kašike), kvasac, šećer i toplo mleko. Sve dobro promešajte i sipajte jogurt. Zatim dodajte jaje i sve dobro promešajte. Pokrijte providnom folijom i krpom, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 15 minuta. Zatim u aktivirani kvasac dodajte istopljeni puter, sirće i so, pa sve lepo promešajte. Zatim dodajte preostalo prosejano brašno, pa umesite testo. Pokrijte i ostavite da odstoji, pa podelite testo na 9 delova i oblikujte loptice.

12:05
Korak 2

Napunite testo sirom 

Svaku lopticu spljoštite rukama, pa napunite rendanim sirom. Ponovo oblikujte lopticu i ređajte u tepsiju koju ste premazali istopljenim puterom. Pokrijte pdorvidnom folijom i krpom i ostavite da odstoji nekih 40 minuta. 

12:05
Korak 3

Pecite cvet pogaču 

Premažite pogaču umućenim belancima, pa pospite prezlama koje ste začinili po želji. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 50 minuta. 

Pročitajte i ovo: Savršeno mekana pogača

BONUS VIDEO: 

:instagram/baby_sales_b1og trik za pečenje tost hleba

(StvarUkusa/S.B.)