Pogače se obavezno pripremaju za slave i praznike, ali isto tako možete da je napravite i kao zamenu za hleb. Rusi imaju 2 super trika za sve domaćice, a to je da se u testo sipaju jogurt i sirće. Jogurt služi da pogača bude mekša, a sirće će pomoći da testo brže nadođe. Danas vam predlažemo da isprobate recept za cvet pogaču punjenu sirom.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- 200 ml mleka
- 100 g jogurta
- 1 jaje
- 1 kašika šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašičica soli
- 40 g putera
- 200 g tvrdog sira
- Za premazivanje:
- 2 belanceta
- prezle
Najbolji recept za cvet pogaču:
Umesite testo
U posudi pomešajte prosejano brašno (2-3 kašike), kvasac, šećer i toplo mleko. Sve dobro promešajte i sipajte jogurt. Zatim dodajte jaje i sve dobro promešajte. Pokrijte providnom folijom i krpom, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 15 minuta. Zatim u aktivirani kvasac dodajte istopljeni puter, sirće i so, pa sve lepo promešajte. Zatim dodajte preostalo prosejano brašno, pa umesite testo. Pokrijte i ostavite da odstoji, pa podelite testo na 9 delova i oblikujte loptice.
Napunite testo sirom
Svaku lopticu spljoštite rukama, pa napunite rendanim sirom. Ponovo oblikujte lopticu i ređajte u tepsiju koju ste premazali istopljenim puterom. Pokrijte pdorvidnom folijom i krpom i ostavite da odstoji nekih 40 minuta.
Pecite cvet pogaču
Premažite pogaču umućenim belancima, pa pospite prezlama koje ste začinili po želji. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 50 minuta.
Pročitajte i ovo: Savršeno mekana pogača
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus