U Srbiji se najviše jedu gibanica i burek, ali i harmonika pita je jedna od najukusnijih i najlakših za pripremu. Za nadev samo pomešajte sastojke, a onda ga sipajte preko kora. Harmonika pita uspeva i početnicima u kuhinji. Takođe, ovu pitu možete da pravite i sa slatkim nadevom, a mi vam predlažemo da isprobate i recept za ovu sa filom od sira. 

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 3 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 300 g feta sira
  • 200 ml kisele vode 
  • 80-100 ml ulja
  • 2 kašike griza
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • susam

Recept za harmonika pitu sa sirom:

17:10
Korak 1

Napravite fil 

Umutite jaja, pa sipajte jogurt, kiselju vodu i ulje. Promešajte, pa dodajte mrvljeni feta sir. Na kraju dodajte griz, prašak za pecivo i sve dobro sjedinite. 

17:11
Korak 2

Napravite pitu 

Tepsiju premažite uljem, pa na dno stavite koru. Ostale kore savijte kao harmoniki ili lepezu, pa ređajte jednu pored druge u tepsiju. Preko sipajte fil i ostavite da odstoje 15 minuta. Preko pospite susamom. 

17:11
Korak 3

Pecite pitu

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 30-40 minuta. Ostavite da se prohladi u rerni, pa je isecite i poslužite.

Pročitajte i ovo: Lisnata harmonika pita

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Instagram/tamara.vucic.serbia

(StvarUkusa/S.B.)