U Srbiji se najviše jedu gibanica i burek, ali i harmonika pita je jedna od najukusnijih i najlakših za pripremu. Za nadev samo pomešajte sastojke, a onda ga sipajte preko kora. Harmonika pita uspeva i početnicima u kuhinji. Takođe, ovu pitu možete da pravite i sa slatkim nadevom, a mi vam predlažemo da isprobate i recept za ovu sa filom od sira.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 3 jajeta
- 200 ml jogurta
- 300 g feta sira
- 200 ml kisele vode
- 80-100 ml ulja
- 2 kašike griza
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- susam
Recept za harmonika pitu sa sirom:
Napravite fil
Umutite jaja, pa sipajte jogurt, kiselju vodu i ulje. Promešajte, pa dodajte mrvljeni feta sir. Na kraju dodajte griz, prašak za pecivo i sve dobro sjedinite.
Napravite pitu
Tepsiju premažite uljem, pa na dno stavite koru. Ostale kore savijte kao harmoniki ili lepezu, pa ređajte jednu pored druge u tepsiju. Preko sipajte fil i ostavite da odstoje 15 minuta. Preko pospite susamom.
Pecite pitu
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 30-40 minuta. Ostavite da se prohladi u rerni, pa je isecite i poslužite.
Pročitajte i ovo: Lisnata harmonika pita
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem