Harmonika pita se pravi na malo drugačiji način, ali je njena priprema vrlo jednostavna. Mnogi koji su je probali kažu da je bolja čak i od tradicionalne gibanice, koja je ona ovim prostorima nezamenljiva.

Ovoga recept za pitu sa kačkavaljem i kulenom, oduševiće i najveće gurmane.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 75 g putera
  • 200 g kačkavalja
  • 200 g kulena
  • 3 jajeta
  • 150 ml jogurta
  • so 

Priprema:

Kačkavalj i kulen iseckajte na kockice. Puter istopite i premažite jednu koru, na nju stavite drugu, ponovo premažite, pa stavite treću koru i isto uradite. Savijte je u oblik harmonike ili na faltice, pa je stavite u podmazani pleh. Tako uradite sa svim ostalim korama, koje ćete slagati jedne do drugih. Vodite računa da ih ne slažete previše gusto, jer među falticama treba da bude malo prostora za fil. Sve kore premažite ostatkom putera, pa rasporedite rukama kačkavalj i kulen između kora. Jaja umutite žicom, dodajte so i jogurt, pa pažljivo kutlačom ili kačikom sipajte fil da prodre svuda. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite pitu oko 40 minuta ili dok ne porumeni. Pečenu pitu prohladite, pa secite na parčad željene veličine i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa