Gibanica je omiljena srpska pita koju svaka domaćica odmah nauči da spremi. Potrebne su vam namirnice koje skoro svi imaju kod kuće, a za razliku od srpske Rusi dodaju puter i brašno. Prašak za pecivo pomešano sa brašnom pomaže da čuvena pita naraste, dok Srbi koriste kiselu vodu

Puter će učiniti da pita omekša i dobije lepu zlatnu koricu. 

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu 
  • 300 g sira 
  • 6 jaja 
  • 350 ml mleka 
  • 50 g putera 
  • 1 kašika brašna 
  • 15 g praška za pecivo 

Priprema:

Premažite tepsiju istopljenim puterom. Kore zgužvajte, pa poređajte u tepsiju. Prelijte ih preostalim istopljenim puterom i pospite mrvljenim sirom. Možete da koristite i tvrdi sir, njega izrendajte. Umutite jaja sa mlekom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Prelijte preko kora. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.

Izvor: Stvar ukusa