Gibanica je omiljena srpska pita koju svaka domaćica odmah nauči da spremi. Potrebne su vam namirnice koje skoro svi imaju kod kuće, a za razliku od srpske Rusi dodaju puter i brašno. Prašak za pecivo pomešano sa brašnom pomaže da čuvena pita naraste, dok Srbi koriste kiselu vodu.
Puter će učiniti da pita omekša i dobije lepu zlatnu koricu.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 300 g sira
- 6 jaja
- 350 ml mleka
- 50 g putera
- 1 kašika brašna
- 15 g praška za pecivo
Priprema:
Premažite tepsiju istopljenim puterom. Kore zgužvajte, pa poređajte u tepsiju. Prelijte ih preostalim istopljenim puterom i pospite mrvljenim sirom. Možete da koristite i tvrdi sir, njega izrendajte. Umutite jaja sa mlekom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Prelijte preko kora. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus