Gibanica je omiljena srpska pita koju svaka domaćica odmah nauči da spremi. Potrebne su vam namirnice koje skoro svi imaju kod kuće, a za razliku od srpske Rusi dodaju puter i brašno. Prašak za pecivo pomešano sa brašnom pomaže da čuvena pita naraste, dok Srbi koriste kiselu vodu.
Puter će učiniti da pita omekša i dobije lepu zlatnu koricu.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 300 g sira
- 6 jaja
- 350 ml mleka
- 50 g putera
- 1 kašika brašna
- 15 g praška za pecivo
Priprema:
Premažite tepsiju istopljenim puterom. Kore zgužvajte, pa poređajte u tepsiju. Prelijte ih preostalim istopljenim puterom i pospite mrvljenim sirom. Možete da koristite i tvrdi sir, njega izrendajte. Umutite jaja sa mlekom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Prelijte preko kora. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem