Gibanica na ruski način je podjedanko lepa kao srpska.

Gibanica je omiljena srpska pita koju svaka domaćica odmah nauči da spremi. Potrebne su vam namirnice koje skoro svi imaju kod kuće, a za razliku od srpske Rusi dodaju puter i brašno. Prašak za pecivo pomešano sa brašnom pomaže da čuvena pita naraste, dok Srbi koriste kiselu vodu.
Puter će učiniti da pita omekša i dobije lepu zlatnu koricu.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 300 g sira
- 6 jaja
- 350 ml mleka
- 50 g putera
- 1 kašika brašna
- 15 g praška za pecivo
Priprema:
Premažite tepsiju istopljenim puterom. Kore zgužvajte, pa poređajte u tepsiju. Prelijte ih preostalim istopljenim puterom i pospite mrvljenim sirom. Možete da koristite i tvrdi sir, njega izrendajte. Umutite jaja sa mlekom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Prelijte preko kora. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.