Verovatno ste i sami čuli priče o tome da se burek može biti samo od mesa, a da su sve ostalo pite. Burek je sastavni deo gastronomske kulture Balkana. Burek potiče iz Turske- štaviše, stariji je od Turske i veruje se da su to jelo pravili još Turci u svojoj pradomovini u srednjoj Aziji.

Ukoliko ste ljubitelji ovog tradicionalnog jela, onda je vreme da probate jednostavan način za njegovu pripremu u tiganju, ali nemojte zaboraviti novi sastojak koji će mu poboljšati ukus, a to je kačkavalj.

Sastojci:

  • 400 g mlevenog mesa
  • 2 jaja
  • malo ulja
  • puter
  • pakovanje gotovih kora
  • glavica crnog luka
  • so, biber
  • 150 g kačkavalja

Priprema:

Prvo je potrebno da pripremite nadev koji ćete staviti u pitu. Dakle, vreme je da propržite meso. Prvo u tiganju rastopite puter, a zatim dodajte sitno iseckan crni luk i mešajte neprestano dok ne porumeni. Vreme je da dodate mleveno meso. Pržite dok ne promeni boju i postane jestivo. Pred kraj pripreme dodajte biber i so. Nakon toga, potrebno je da spakujte pitu. Premažite tiganj uljem u kojem ćete na vatri pripremiti pitu. Zatim ređajte kore! Stavite jednu, premažite je uljem i ponovite postupak sve do šeste kada ćete kore premazati mešavinom ulja i jaja. Nakon toga dodajte nadev sa mlevenim mesom, a onda i narendani kačkavalj. Potom dodajte jednu koru, premažite mešavinom jaja i ulja, dodajte drugu i opet premažite kore. Nakon toga sa delom kora koji viri iz tiganja prakrijte srednji deo pite. Zatim na vatri propržite jednu stranu pite, a nakon toga je okrenite i propržite sa druge strane.

Izvor: Stvar ukusa