Verovatno ste i sami čuli priče o tome da se burek može biti samo od mesa, a da su sve ostalo pite. Burek je sastavni deo gastronomske kulture Balkana. Burek potiče iz Turske- štaviše, stariji je od Turske i veruje se da su to jelo pravili još Turci u svojoj pradomovini u srednjoj Aziji.
Ukoliko ste ljubitelji ovog tradicionalnog jela, onda je vreme da probate jednostavan način za njegovu pripremu u tiganju, ali nemojte zaboraviti novi sastojak koji će mu poboljšati ukus, a to je kačkavalj.
Sastojci:
- 400 g mlevenog mesa
- 2 jaja
- malo ulja
- puter
- pakovanje gotovih kora
- glavica crnog luka
- so, biber
- 150 g kačkavalja
Priprema:
Prvo je potrebno da pripremite nadev koji ćete staviti u pitu. Dakle, vreme je da propržite meso. Prvo u tiganju rastopite puter, a zatim dodajte sitno iseckan crni luk i mešajte neprestano dok ne porumeni. Vreme je da dodate mleveno meso. Pržite dok ne promeni boju i postane jestivo. Pred kraj pripreme dodajte biber i so. Nakon toga, potrebno je da spakujte pitu. Premažite tiganj uljem u kojem ćete na vatri pripremiti pitu. Zatim ređajte kore! Stavite jednu, premažite je uljem i ponovite postupak sve do šeste kada ćete kore premazati mešavinom ulja i jaja. Nakon toga dodajte nadev sa mlevenim mesom, a onda i narendani kačkavalj. Potom dodajte jednu koru, premažite mešavinom jaja i ulja, dodajte drugu i opet premažite kore. Nakon toga sa delom kora koji viri iz tiganja prakrijte srednji deo pite. Zatim na vatri propržite jednu stranu pite, a nakon toga je okrenite i propržite sa druge strane.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem