Grčka spanakopita je kako sam naziv i kaže pita sa spanaćem. Ono što je neizistavno kao dodatak je feta sir, a ona se vekovima obavezno pravila od domaćih kora koje su se razvijale oklagijom. Mi vam donosimo nešto jednostavniji recept sa kupovnim korama, ali biće podjednako ukusna, a ono što ovoj piti daje poseban šmek su luk i neizostavni začini.

Sastojci:

  • 400 g kora za pitu
  • 350 g feta sira
  • 300 g spanaća
  • 2 mlada luka
  • 1 kašika peršuna
  • 1 kašika mirođije
  • 1 praziluk
  • 2 kašike prezli
  • 4 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • ulje

Priprema:

Praziluk, mladi luk i spanać sitno naseckajte. U većoj posudi sve pomešajte, dodajte peršun, mirođiju, prezle i ulje, pa preko svega izmrvite fetu. Dobro sjedinite. Tepsiju u kojoj ćete peći dobro nauljite, pa stavite tri kore da pokriju zidove tako da ostatak viri preko. Malo ih poprskajte ulje i stavite jedan red fila. Preko stavite dve kore, opet ih nauljite, pa opet stavite fil. Postupak ponavljate dok ne potrošite sav materijal. U poslednjem sloju mora biti tri kore, koje ćete premazati umućenim jajetom i uljem. Kore koje su ostane da vire dobro "ušuškajte" unutar tepsije. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 40 minuta.

Izvor: Stva ukusa