Carska pita je izuzetno popularna u Srbiji, jer se priprema brzo i vrlo jednostavno, a za razliku od projare sadrži povrće, šunku, više vrsta sireva i mnoge druge sastojke po želji. Neke domaćice čak dodaju i ajvar. Ako ste ljubitelj malo pikantnijih ukusa i gurmanskih specijaliteta, umesto šunke ili parizera, dodajte joj slaninu, a običan, kravlji sir zamenite fetom . Ako ste početnik u kuhinji, obavezno isprobajte ovaj recept, uspeva iz prve, a ohrabriće vas da se okušate i u nekom komplikovanijem jelu! 

Sastojci:

  • 4 jajeta 
  • 450 ml mleka 
  • 550 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 1 kašika šećera 
  • 1 kašičica soli 
  • 50 g putera 
  • 280 g slanine 
  • 2 struka mladog luka 
  • 200 g feta sira 

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom. Zatim dodajte so, mleko, istopljeni puter i brašno sa praškom za pecivo. Dobro promešajte i dodajte sitno seckani mladi luk, slaninu i feta sir. Nauljite tepsiju i pospite brašnom. Sipajte dobijenu smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.

Izvor: Stvar ukusa