Kefir je jedna od najzdravijih namirnica dobijenih od mleka, a kao kvasac za hleb pokazao se savršeno. Hleb će biti svež i do 3-4 dana, a moćiće lepo da se seče na tanke kriške. Možete da dodajete različite vrste brašna i svaki put će biti savršen, a u ovom receptu se koristi speltino brašno. 

Sastojci:

Za kvasac:

  • 100 g domaćeg kefira
  • 50 g pšeničnog brašna

Za hleb:

  • 300 g speltinog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 150 ml vode
  • po želji malo kima ili lana

Priprema:

Domaći kefir i brašno dobro promešajte u staklenoj posudi da bude bez grudvica, pokrijte i ostavite da fermentiše. Najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći pored nekog izvora toplote, a da ujutru zamesite hleb. U mešavini kefira i brašna treba da se formiraju mehurići, odnosno da bude rupica u smesi kada se gleda spolja. U dublju činiju pomešajte brašno i so, pa dodajte kvasac od kefira. Mlakom vodom zamesiti testo da bude srednje mekano, a ukoliko vam je lakše možete da koristite i mikser sa spiralnim nastavcima. Pokrijte sud poklopcem i ostavite da testo naraste. Kad se zapremina udvostruči, premesiti testo, formirajte veknu ili okrugli oblik pogače u zavisnosti od kalupa, i spustite u posudu za pečenje obloženu pek papirom. Nožem zasecite odozgo na nekoliko mesta, pokrijte krpom i ostavite jedan sat da se testo odmori i ponovo naraste. Pre prečenja ga po želji možete posuti kimom i lanom ili drugim semenkama po izboru. Pecite na 180 c oko 40 minuta.

Izvor: Stvar ukusa