Kefir je jedna od najzdravijih namirnica dobijenih od mleka, a kao kvasac za hleb pokazao se savršeno. Hleb će biti svež i do 3-4 dana, a moćiće lepo da se seče na tanke kriške. Možete da dodajete različite vrste brašna i svaki put će biti savršen, a u ovom receptu se koristi speltino brašno.
Sastojci:
Za kvasac:
- 100 g domaćeg kefira
- 50 g pšeničnog brašna
Za hleb:
- 300 g speltinog brašna
- 1 kašičica soli
- 150 ml vode
- po želji malo kima ili lana
Priprema:
Domaći kefir i brašno dobro promešajte u staklenoj posudi da bude bez grudvica, pokrijte i ostavite da fermentiše. Najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći pored nekog izvora toplote, a da ujutru zamesite hleb. U mešavini kefira i brašna treba da se formiraju mehurići, odnosno da bude rupica u smesi kada se gleda spolja. U dublju činiju pomešajte brašno i so, pa dodajte kvasac od kefira. Mlakom vodom zamesiti testo da bude srednje mekano, a ukoliko vam je lakše možete da koristite i mikser sa spiralnim nastavcima. Pokrijte sud poklopcem i ostavite da testo naraste. Kad se zapremina udvostruči, premesiti testo, formirajte veknu ili okrugli oblik pogače u zavisnosti od kalupa, i spustite u posudu za pečenje obloženu pek papirom. Nožem zasecite odozgo na nekoliko mesta, pokrijte krpom i ostavite jedan sat da se testo odmori i ponovo naraste. Pre prečenja ga po želji možete posuti kimom i lanom ili drugim semenkama po izboru. Pecite na 180 c oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno