Kefir je jedna od najzdravijih namirnica dobijenih od mleka. Ima izuzetno povoljan uticaj na organizam, posebno na organe za varenje, jer uništava loše, a potstiče razvoj dobrih bakerija u crevima. Recept za ovaj eliksir zdravlja veoma je jednostavan, jer se napitak pravi od samo dva sastojka - mleka i kefirnih zrnaca, koje možete kupiti u prodavnici zdrave hrane, a koristiti ih mnogo puta.

Sastojci:

  • 1 puna kašika kefirnih zrnaca
  • 600 ml mleka

Priprema:

U teglu sipajte mleko sobne temperature, dodajte kefirna zrnca i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi. Sutradan procedite kefir, mešajući kroz plastičnu cediljku plastičnom, silikonskom ili drvenom kašičicom lagano, da se gljive ne oštete. Kefir možete piti odmah. Gljive perite vodom, svaki treći, dan. Stavite ih opet u čistu teglu s mlekom, pokrijte gazom, pa ostavite da prenoće. I ponovo ćete imati svež kefir. Vremenom, gljive se umnože, pa možete deo pokloniti nekom ili baciti. U pripremi kefira koristiti isključivo plastične, staklene ili porcelanske sudove, nikako metalne jer metal nije preporučljivo dovoditi u vezu sa gljivama.

Izvor: Stvar ukusa