Zbog brzog načina života i manja vremena svima nam je postalo lakše da kupujemo gotove namirnice u prodavnici nego da ih sami pravimo, a domaće su daleko daleko ukusnije nego one kupovne. Za pripremu domaćeg jogurta potrebna su vam samo dva sastojka, a izuzetno lako se sprema. Uzivaćete u osvežavajućem ukusu. 

Sastojci:

  • 2 l mleka
  • 200 ml gotovog jogurta

Priprema:

Mleko sipajte u šerpu, a ringlu uključite na srednje jaku temperaturu i stavite mleko da se zagreva. Ostavite ga da se zagreje do tačke ključanja, ali da ne provri. Nakon toga malo promešajte, skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Pošto se mleko rashladilo, sipajte šolju mleka i pola šolje jogurta i mešajte dok se jogurt u potpunosti ne rastvori u mleku. Razblaženi jogurt zatim sipajte u ostatak mleka, stalno mešajući. Šerpu poklopite, umotajte u kuhinjske krpe i stavite u hladnu rernu, a zatim je uključite na otprilike 50 stepeni. Ostavite jogurt u rerni najmanje četiri sata ili preko noći. Imajte na umu da što duže stoji u rerni, to će jogurt biti gušći. Kada jogurt dostigne gustinu koju želite izvadite ga iz rerne, a ukoliko se surutka uhvatila po vrhu pažljivo je iscedite ili jednostavno umešajte žicom za mućenje.

Izvor: Stvar ukusa