Domaće kiselo mleko najbolje uspeva ako za njega nabavite sveže, punomasno mleko, ali ako niste u prilici može da posluži i ono sa većim procentom masnoće iz prodavnice. Osim što je veoma ukusno i nezamenljiv je prilog za mnoga jela, kao što su pite ili sarmice od zelja, izuzetno je zdravo i puno probiotika koji povoljno utiču na vaš stomak.
Sastojci:
- 2 l punomasnog mleka
- 1 časa punomasne pavlake
Priprema:
Mleko prokuvati i ostaviti da kuva na laganoj vatri 10 minuta. Vodite računa da šerpa bude sa debelim dnom da vam ne zagori. Nakon toga skloniti sa ringle da se prohladi, ali da ostane toplo. Odvojite pola šolje i umutite sa pavlakom da dobijete ređu smesu. Ulijti u šerpu sa još uvek toplim mlekom i dobro sjedinite. Pokrijte odozgo, možete i prijanjajućom folijom i stavite na neko toplo mesto da prenoći, najbolje uz peć ili radijator. Ukoliko vam se ujutru odvojio višak surutke na vrhu, ne sklanjajte sjediniće se kada odleži u frižideru. Kada se mleko ukiselilo, obavezno prebacite u frižider.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus