Domaće kiselo mleko najbolje uspeva ako za njega nabavite sveže, punomasno mleko, ali ako niste u prilici može da posluži i ono sa većim procentom masnoće iz prodavnice. Osim što je veoma ukusno i nezamenljiv je prilog za mnoga jela, kao što su pite ili sarmice od zelja, izuzetno je zdravo i puno probiotika koji povoljno utiču na vaš stomak. 

Sastojci:

  • 2 l punomasnog mleka
  • 1 časa punomasne pavlake

Priprema:

Mleko prokuvati i ostaviti da kuva na laganoj vatri 10 minuta. Vodite računa da šerpa bude sa debelim dnom da vam ne zagori. Nakon toga skloniti sa ringle da se prohladi, ali da ostane toplo. Odvojite pola šolje i umutite sa pavlakom da dobijete ređu smesu. Ulijti u šerpu sa još uvek toplim mlekom i dobro sjedinite. Pokrijte odozgo, možete i prijanjajućom folijom i stavite na neko toplo mesto da prenoći, najbolje uz peć ili radijator. Ukoliko vam se ujutru odvojio višak surutke na vrhu, ne sklanjajte sjediniće se kada odleži u frižideru. Kada se mleko ukiselilo, obavezno prebacite u frižider.

Izvor: Stvar ukusa