Pite sa sirom su uvek dobro rešenje, pogotovo kada vi ne morate da pravite kore. Proces pripreme podseća na srpsku gibanicu, ali i po ukusu može da parira poznatoj piti. Kore su hrskave, a unutra je mekana i sočna.
Ako vam je zafalila kisela voda, ne morate da silazite do radnje, napravite je sami kod kuće.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 350 g feta sira
- 6 jaja
- 500 ml jogurta
- 200 ml kisele vode
- 50 g putera
Priprema:
Izgnječite sir, pa dodajte jogurt, jaja (5 komada) i 100 ml kisele vode. Premažite pleh istopljenim puterom. Na dno tepsije stavite koru, a preko još četiri, ali da polovina kora viri iz tepsije. Poprskajte sa malo istopljenog putera. Odvojite 6 kora sa strane, a preostale isecite na trake. Pospite deo kora koje ste isekli na trake, pa sipajte malo fila, a zatim zatvorite to sa korama koje vire iz tepsije. Opet poprskajte puterom, sipajte fil i preko rasporedite preostale trake. Sipajte još malo fila, pa opet rasporedite 4 trake kao na početku (da vire iz tepsije). Poprskajte puterom, sipajte fila, pa pokrijte celom korom. Opet poprskajte puter, pa sipajte malo fila i zatvorite korama koje vire iz tepsije. Sve to pokrijte još jednom celom korom i lepo zatvorite. Isecite na trouglove, pa prelijte sa preostalom kiselom vodom (100 ml). Premažite sa umućenim jajetom koje ste pomešali sa 10 g istopljenog putera. Pecite na 190°C oko 50 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus