Domaći hrskavi štapići sa maslinama idelano su rešenje za doručak, a obradovaće i one najmlađe. Ovako spremljene grickalice možete praviti baš za svaku priliku i jesti za užinu ili večeru, a odlično su rešenje i za predjelo na proslavama.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 350 ml tople vode
  • 10 g suvog kvasca
  • 100 g maslina
  • 50 g parmezana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičisa soli
  • 1 kašičica šećera
  • susam, semenke lana
  • 1 jaje

Priprema:

U činiju sipajte kvasac pa mu dodajte mlaku vodu, so, šećer i ulje. Pomešajte sastojke, lagano im dodajte brašno, pa potom umesite dok ne dobijete glatko testo. Testo pokrijte i ostavite najviše sat vremena, ali vodite računa da se ne udvostruči. Nakon toga još malo ga premesite, pa oglagijom razvucite u pravougaonik. Na donju polovinu testo pospite seckanim maslinama i parmezanom. Preklopite gornjom polovinom. Isecite ga na trake oko 1 cm širine. Uvrćite ih oko ose držeći za krajeve i ređajte na pleh, prethodno obložen pek papirom. Umutite jaje i premažite štapiće, pa ih pospite susamom i semenom lana. Pecite na 200 C 15 do 20 minuta dok lepo ne porumene.

Izvor: Stvar ukusa