Poznata engleska Pastirska pita je odličan spoj mlevenog mesa i pire krompira. Zaliva se bujonom koji daje sočnost. Pravi se slično kao i musaka, jedino što se umesto krompira sečenog na kolutove, stavlja se pire krompir. Možete da služite za ručak uz vitaminsku salata, ali i za večeru.
Sastojci:
- 1 kg mlevenog junećeg mesa
- 1 veliki crni luk, iseckan
- 3 čena belog luka, zgnječena
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 kašike brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 crnog bibera
- 1 kašičica ruzmarina
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašika paradajz pirea
- 2 šolje goveđeg bujona
- 200 g šargarepe
- 200 g graška
Za pire:
- 1,5 kg krompira
- 1 kašika putera
- 120 ml mleka
- 25 g čedar sira
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 crnog bibera
- 1 žumance
Priprema:
Skuvajte krompir. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte iseckani crni luk i šargarepu. Dinstajte oko 5-7 minuta, pa pred kraj dodajte izgnječeni beli luk. U tu smesu dodajte mleveno meso i začinite. Promešajte i propržite. Dodajte i paradajz pire i brašno. Sjedinite sve. Sipajte i bujon i grašak. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se se sos ne zgusne. Gotov krompir procedite, pa dodajte puter, mleko, žumance, so i biber i izgnječite krompir. U tepsiju sipajte mleveno meso i preko rasporedite pire krompir. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno