Poznata engleska Pastirska pita je odličan spoj mlevenog mesa i pire krompira. Zaliva se bujonom koji daje sočnost. Pravi se slično kao i musaka, jedino što se umesto krompira sečenog na kolutove, stavlja se pire krompir. Možete da služite za ručak uz vitaminsku salata, ali i za večeru. 

Sastojci:

  • 1 kg mlevenog junećeg mesa 
  • 1 veliki crni luk, iseckan
  • 3 čena belog luka, zgnječena
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 4 kašike brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 crnog bibera
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 1 kašičica majčine dušice 
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 2 šolje goveđeg bujona
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška 

Za pire:

  • 1,5 kg krompira
  • 1 kašika putera
  • 120 ml mleka
  • 25 g čedar sira
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 crnog bibera
  • 1 žumance

Priprema:

Skuvajte krompir. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte iseckani crni luk i šargarepu. Dinstajte oko 5-7 minuta, pa pred kraj dodajte izgnječeni beli luk. U tu smesu dodajte mleveno meso i začinite. Promešajte i propržite. Dodajte i paradajz pire i brašno. Sjedinite sve. Sipajte i bujon i grašak. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se se sos ne zgusne. Gotov krompir procedite, pa dodajte puter, mleko, žumance, so i biber i izgnječite krompir. U tepsiju sipajte mleveno meso i preko rasporedite pire krompir. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa