Pire spada u omiljeni srpski prilog. Jedemo ga uz meso, punjene paprike, gulaš... Možda niste znali da postoji zdravija verzija pirea, sa namirnocom koja je čak i zdravija i jeftinija od krompira. U pitanju je cvekla - ona obiluje vitaminima različitih vrsta i preporučuje se u ishrani. Evo kako lako možete da napravite pire od cvekle.

Sastojci:

  • 5 većih cvekli
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika masti
  • 1 kašika brašna
  • biber
  • 1 šolja supe (bujon)
  • 1 dl kisele pavlake
  • so, biber

Priprema:

Cvekle oprati i staviti u rernu da se peku. Pečene cvekle izvaditi, oljuštiti i samleti na mašini za meso ili ispasirati. U šerpi rastopiti mast i propržiti sitno sečen crni luk. Posuti brašnom, pa dodati mlevenu cveklu. Izmešati, posoliti i pobiberiti.Sve naliti supom. Prokuvati i dodati pavlaku.