Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOŠ NIJE KASNO DA OSTAVITE ZIMNICU: Cvekla u tegli bez konzervansa - pun ukus uz malo truda

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Cvekla iz tegle bez konzervansa biće salata u kojoj ćete uživati cele zime.

Cvekla iz tegle bez konzervansa zimnica Izvor: Serpica.net

Cvekla je obavezan proizvod ako vodimo računa o našoj ishrani. Pripada takozvanim super namirnicama i to ne slučajno. Tako počasno mesto je cvekli dodeljeno zbog njenih lekovitih i hranljivih kvaliteta. Cvekla je bogata vitaminima C, A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, uz to sadrži i mnoge dragocene minerale, antioksidante, flavonoide i karotenoide, folnu kiselinu,korisne šećere, proteine i ugljene hidrate.

Ovo korenasto povrće konzumira se i sirovo - za sokove, narendano u salatama od cvekle, kao i pečeno ili kuvano.

Sastojci:

  • 5 - 6 kg cvekle
  • 1,5 litra vode
  • 500 ml alkoholnog sirćeta 9% (može jabukovo, stavite ga više)
  • 4 kašike šećera
  • 2 - 3 kašike soli (po ukusu)
  • Može se dodati: biber u zrnu i slačica

Možda će vas zanimati

Priprema:

Cveklu dobro operite, stavite u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 2 sata. Vodu možete dolivati kada ispari. Kuvanu cveklu ostavite da se ohladi pa je ogulite i isecite na kolutove, debljine kako volite. Izmešajte sirće, vodu, so, šećer i prelijte preko cvekle. Promešajte i ostavite da stoji oko pola sata. Probajte i ako je potrebno dodajte još soli ili sirćeta da doterate ukus kakav vam se sviđa. U teglu (možete ali i nemorate) stavite crna bibera i slačice, cveklu i na kraju dospite u tegle preliv iz šerpe. Zatvorite dobro i pasterizujte u rerni ili u šerpi. 

Izvor: Serpica.net

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti