Cvekla je prava vitaminska bomba, ali na kraju jeseni uvek se postavlja opravdano pitanje - kako i gde da čuvamo cveklu tokom zimskih meseci. Nakon trajnog spuštanja temperature, koje dolazi početkom novembra, cvekla treba obavezno da se izvadi iz zemlje.

Nakon toga treba da se odseku listovi na oko 1 cm iznad krtole i da se ukloni višak zemlje običnim istresanjem. Za čuvanje su pogodne samo zdrave glavice cvekle, koje nemaju mehanička oštećenja i nisu zalivane ili đubrene nekoliko dana pre vađenja.

U zemlji se pravi plitak rov, u koji se glavice cvekle ređaju sa čelom na spolja. Glavice se poređaju u piramidu visine oko 40-50 cm i onda se pokriju slojem zemlje od oko 10-15 cm.

Spuštanjem temperature do tačke mržnjenja na njih se stavlja slama, a nakon toga još 20-25 cm zemlje, sve dok sloj koji ih pokriva ne bude oko 40 cm. Na taj način cvekla može da se čuva do kraja marta, a da pri tom sačuva sve kvalitete i ukus.

Cveklu možete da čuvate i u podrumu, tako što ga ponovo poređate u piramidu, a glavice je isto sa čelom prema spolja. Između redova cvekle sipajte po malo umereno vlažnog peska i zemlje.

Ako kojim slučajem nemate dvorište ili prostoran podrum, gde možete da primenite gore napisano, jedina šansa da sačuvate dveklu duže vreme je u konzerviranju. Možete da pripremite džem od cvekle ili konzerviranu cveklu u teglama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs