Ukoliko nemate puter ili pak postite, slobodno koristite ove zamene prilikom kuvanja i pečenja. Ukoliko ste ipak ljubitelj putera, saznajte šta je braon puter i kako da ga napravite.
1. Margarin
Margarin danas više nije toliko popularan u kuvanju, ali može da posluži. Pravi se od mleka i orašastih plodova, semenki i ulja, zahvaljući čemu podseća na kravlji puter.
2. Avokado
Može da se koristi umesto putera u pripremi većine peciva. Prirodne masti i kremasta tekstura, čine ga odličnom zamenom za puter u kolačima, mafinima i drugim pecivima. Koristite pasiran avokado u istoj količini kao puter.
3. Pire od jabuka
Prirodni i nezaslađeni sos od jabuke je odlična zamena za puter kod pripreme deserata. Sos od jabuke takođe daje dodatnu dozu vitamina C i vlakana svakom receptu. Može zameniti puter u bilo kom receptu, u jednakom odnosu, ali svaki sos od jabuke je drugačiji. Ako vam testo izgleda malo suvo, dodajte još jednu mericu sosa od jabuke ili malo maslinovog ulja da biste dodali malo vlage.
4. Pire od bundeve
Bundeva se može smatrati jesenjim povrćem, ali tokom cele godine može da se koristi kao zamena za puter u pečenju. Koliko vam je putera u receptu preporučeno, toliko ćete staviti pirea od bundeve. Uglavnom se koristi u pripremi slatkih peciva i proizvoda poput torti, mafina, palačinki i pogačica.
5. Banana
Pasirana banana je odlična zamena za puter i lep način da iskoristite malo prezrelu bananu. Koristite bananu u jednakom odnosu prema puteru. Svakako računajte da će jelo imati blagu aromu banane.
6. Maslaci od orašastih plodova
Maslac od orašastih plodova je odlična zamena za puter kod pripreme peciva, zahvaljujući prirodnim mastima. Maslac od indijskog oraha je odličan, jer je njegov ukus relativno neutralan i može se spojiti sa mnogim drugim ukusima. Puter od kikirikija i puter od badema takođe su izvrsna zamena za puter, mada mogu malo da utiču na ukus. Možda ćete želeti da isprobate i najbolji recept za domaći kikiriki puter.
7. Maslinovo i kokosovo ulje
Prirodna zamena za puter u slanim i slatkim receptima, su maslinovo i kokosovo ulje. Koristite maslinovo ulje umesto putera za sotiranje, podlivanje ili podmazivanje pleha za pečenje. Maslinovo ulje se takođe može koristiti za pečenje kolača i može zameniti puter u odnosu 3 prema 4. To jest, ako recept zahteva 1 šolju putera, koristite ¾ šolje maslinovog ulja. Kokosovo ulje takođe može zameniti puter u jednakom odnosu u pečenju, ali može dodati ukus kokosa vašem jelu. Koristite ga u receptima u kojima bi kokos prirodno upotpunio ukuse, poput čokoladne torte ili kolačića od banane.
Pročitajte kako se pravi domaći puter
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.