Sastojci:
- 1,4 kg krompira, oljuštenog
- 2 kašičice morske soli
- 2 kašike putera, podeljeno, plus još za ukras
- 1 kg (1 velika veza) kelja, očišćenog i iseckanog na male komade veličine zalogaja
- 1 srednji čen belog luka, vrlo sitno naseckan
- 230 g krem sira
- 120 g pavlake
- 3 kašike sitno isečenog mladog luka ili vlašca
Recept za pire krompir sa keljom:
Kako biste napravili pire krompir sa keljom prvo izvucite krem sir iz frižidera i ostavite da se zagreje na pultu dok ne skuvate krompir. Isecite krompir na jednake komade. Stavite komade krompira u lonac i Dodajte 1 kašičicu soli i dovoljno vode da pokrije krompir.
Pustite da proključa na jakoj vatri. Nastavite sa kuvanjem, smanjujući toplotu, oko 10 do 15 minuta. Pažljivo ocedite svu vodu i ostavite krompir u cediljki. Vratite prazan lonac na šporet na jakoj vatri i dodajte 1 kašiku putera. Kada se otopi, dodajte seckani kelj. Dinstajte, često mešajući, 2 do 4 minuta, dok kelj ne usahne i postane tamnozelen. Dodajte beli luk i dinstajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi do 1 minuta.
Sklonite lonac sa vatre i dodajte oceđeni krompir. Zgnječite krompir i kelj dok krompir ne dobije željenu konzistenciju. Dodajte krem sir, pavlaku, preostalu 1 kašiku putera i 1 kašičicu soli. Izgnječite dok se mešavina uglavnom ne sjedini, a zatim dodajte 2 kašike zelenog luka ili valašca i mešajte dok se sve ne sjedini. Kada jelo prebacite u činiju za serviranje stavite krišku putera u sredinu, dok je još topao i pospite sa još malo iseckanog vlašca. Možda ćete želeti da napravite i laganu čorbu od kelja i krompira.
Pročitajte kako da napravite i pesto od kelja
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najmekši medenjaci koji se tope u ustima
Krompir čamci punjeni belim mesom i sirom
Prhki keksići sa mandarinom
Originalna italijanska pesto pasta
Kako da napravite domaći somun