Posno varivo na vodi sa keljom i belim pasuljem pravi se sa raznim dodatnim povrćem, jednostavno je za pripremu i vrlo aromatično i zdravo. Možda ćete želeti da napravite i posnu paradajz čorbu na vodi. Varivo je vrlo izdašno i ukusi kelja, praziluka i pasulja se savršeno prožimaju. Evo kako da napravite posno varivo na vodi sa keljom i belim pasuljem!
Sastojci:
- 60 ml vode
- 380 g praziluka, tanko iseckanog
- 130 g šargarepe, isečene na kockice
- 130 g celera, isečenog na kockice
- 2 čena belog luka, mlevena
- 1 kašičica sušene majčine dušice
- prstohvat pahuljica crvene paprike
- 750 ml povrtnog bujona
- 430 g belog pasulja, kuvanog
- 1 veza kelja
- Sok od 2-3 limuna
- So i mlevena paprika, po ukusu
- seckani peršun, za posluživanje
Recept za posno varivo na vodi sa keljom i belim pasuljem
Dinstajte povrće
Za posno varivo na vodi sa keljom i belim pasuljem u velikoj šerpi zagrejte vodu na srednjoj vatri, dodajte praziluk, šargarepu i celer i dinstajte oko 5-7 minuta (praziluk treba da omekša). Dodajte beli luk i začinsko bilje i ljuspice crvene paprike, pa dinstajte još 1 minut ili dok ne zamiriše.
Kuvajte sa keljom
Dodajte povrtni bujon i beli pasulj, dovedite do ključanja, dodajte kelj, smanjite vatru i kuvajte dok kelj ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte limunov sok, so i biber po ukusu. Dodajte još vode po potrebi.
Servirajte
Servirajte sa posutim peršunom po čorbi i limunom. Uparite sa svojim omiljenim hrskavim hlebom. Uživajte u posnom varivu na vodi sa keljom i belim pasuljem!
Pročitajte i KAKO SE PRAVI ŠPANSKA MUSAKA: Neodoljivo posno jelo puno raznovrsnog povrća
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem