Posno varivo na vodi sa keljom i belim pasuljem pravi se sa raznim dodatnim povrćem, jednostavno je za pripremu i vrlo aromatično i zdravo. Možda ćete želeti da napravite i posnu paradajz čorbu na vodi. Varivo je vrlo izdašno i ukusi kelja, praziluka i pasulja se savršeno prožimaju. Evo kako da napravite posno varivo na vodi sa keljom i belim pasuljem!

Sastojci:

  • 60 ml vode
  • 380 g praziluka, tanko iseckanog
  • 130 g šargarepe, isečene na kockice
  • 130 g celera, isečenog na kockice
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • prstohvat pahuljica crvene paprike
  • 750 ml povrtnog bujona
  • 430 g belog pasulja, kuvanog
  • 1 veza kelja
  • Sok od 2-3 limuna
  • So i mlevena paprika, po ukusu
  • seckani peršun, za posluživanje

Recept za posno varivo na vodi sa keljom i belim pasuljem

11:23
Korak 1

Dinstajte povrće

Za posno varivo na vodi sa keljom i belim pasuljem u velikoj šerpi zagrejte vodu na srednjoj vatri, dodajte praziluk, šargarepu i celer i dinstajte oko 5-7 minuta (praziluk treba da omekša). Dodajte beli luk i začinsko bilje i ljuspice crvene paprike, pa dinstajte još 1 minut ili dok ne zamiriše.

11:26
Korak 2

Kuvajte sa keljom

Dodajte povrtni bujon i beli pasulj, dovedite do ključanja, dodajte kelj, smanjite vatru i kuvajte dok kelj ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte limunov sok, so i biber po ukusu. Dodajte još vode po potrebi.

11:26
Korak 3

Servirajte

Servirajte sa posutim peršunom po čorbi i limunom. Uparite sa svojim omiljenim hrskavim hlebom. Uživajte u posnom varivu na vodi sa keljom i belim pasuljem!

Pročitajte i KAKO SE PRAVI ŠPANSKA MUSAKA: Neodoljivo posno jelo puno raznovrsnog povrća

BONUS VIDEO

Kurir televizija PUNJENE LIGNJE I DALMATINSKO VARIVO NA POSEBAN NAČIN! Majka i snajka pripremale specijalitet koji se dopao svima: Čista desetka!

StvarUkusa/L.S.